Pókhálós emlék
Timi
2019. január 9. szerda, 17:18
Erre jó példa a marosvásárhelyi természetrajzi múzeumban talált 19. századi csillár, mely egykoron a zsibói Wesselényi-kastély egyik szalonját díszítette.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója még a tavaly év végén tette közzé a fotókat a Természetrajzi Múzeum padlásán talált 19. századi kristálycsillárról, mely az intézmény felújítási munkálatainak kezdetekor került elő. A bájos „lelet” restaurálása és újbóli elhelyezése alig kapott publicitást, pedig eszmei értéke kétség kívül felbecsülhetetlen, mivel Erdély legnagyobb barokk kastélyaként számon tartott zsibói Wesselényi-kastélyból származik.

Régies jellegét emeli, hogy közel negyven évet töltött darabjaira szedve egy dobozban a múzeum padlásán. Az elmúlt évben sikerült restaurálni, így év végén méltó helyére került a várbeli Régészeti és Történeti Múzeumban, a polgári szalonnak berendezett első emeleti kiállítótérben. Aki teheti, tekintse meg a helyszínen az egykori kastély gazdagságát idéző, pompázatos csillárt! És lehet nem ártana szétnézni a többi erdélyi múzeumi padlásokon is.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29474
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.