Pókhálós emlék
Timi
2019. január 9. szerda, 17:18
Erre jó példa a marosvásárhelyi természetrajzi múzeumban talált 19. századi csillár, mely egykoron a zsibói Wesselényi-kastély egyik szalonját díszítette.

Soós Zoltán, a Maros Megyei Múzeum igazgatója még a tavaly év végén tette közzé a fotókat a Természetrajzi Múzeum padlásán talált 19. századi kristálycsillárról, mely az intézmény felújítási munkálatainak kezdetekor került elő. A bájos „lelet” restaurálása és újbóli elhelyezése alig kapott publicitást, pedig eszmei értéke kétség kívül felbecsülhetetlen, mivel Erdély legnagyobb barokk kastélyaként számon tartott zsibói Wesselényi-kastélyból származik.

Régies jellegét emeli, hogy közel negyven évet töltött darabjaira szedve egy dobozban a múzeum padlásán. Az elmúlt évben sikerült restaurálni, így év végén méltó helyére került a várbeli Régészeti és Történeti Múzeumban, a polgári szalonnak berendezett első emeleti kiállítótérben. Aki teheti, tekintse meg a helyszínen az egykori kastély gazdagságát idéző, pompázatos csillárt! És lehet nem ártana szétnézni a többi erdélyi múzeumi padlásokon is.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29474
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.
Már építkezési engedélyt sem kérnek a vidéki beruházásokhoz.
A börtönviselt ex-miniszterelnök, Adrian Năstase is idejét érezte egy kis hergelésnek. Sőt, az aradi Szabadság-szobor újralebontásával is fenyeget.
Iohannis mindenesetre hatalmas változásokat vizionál hétfőtől, és meg is fenyegette Dragneáékat.
Kerelőszentpálon, illetve Dés mellett lépett ki a medréből a két folyó.
„Szavazzatok az RMDSZ-re” – írja Facebook-bejegyzésében a politikus.
Érkeznek az utolsó közvéleménykutatási adatok.
Az ideológiák uralták az iskolát a Horthy-korszak után a Rákosi- és a Kádár-korszakban is. De lehet-e hatékony az ideologikus tanítás?
Mutatjuk, hogy mennyit is. Csak a napidíj nagyobb, mint a romániai minimálbér.
Biza, a magyar miniszterelnöknek ez is összejött. Igaz, a román fél, elsősorban Liviu Dragnea besegített egy kicsit, a szerző szerint.
A védelmi minisztérium beavatkozását kérik.