Igaz, hogy kilőtték a „gyerekbarát” medvét Oltszemen, de vannak utódjelöltek

Már többször riogatta a gyermekotthon lakóit a nagyvad. Most már nem fogja, de több „kollégája” is átveheti a helyét.
Hirdetés

Nem ijesztgeti – és ami fontosabb: nem veszélyezteti – többé a Háromszéken található Oltszem gyermekotthonának lakóit az a medve, amely az utóbbi hónapokban többször is meglátogatta az intézményt, sőt egyszer még az egyik ablakba is felmászott.

A Székely Hírmondó beszámolója szerint a bodoki vadászok a hét elején kilőtték a medvét, amely rendszeresen bejárt az ötven állami gondozott gyereknek otthont adó oltszemi Mikó-kastély kertjébe. 

A kilövési engedély megszerzésében a megyei gyerekjogvédelmi igazgatóság játszott kulcsszerepet, amely „addig járt a prefektus és a környezetvédők nyakára”, amíg engedélyezték, hogy a közveszélyt jelentő állatot kilőjék – mondta el a lapnak Fodor István sepsibodoki polgármestertől.

Az elöljáró szerint csak idő kérdése volt, hogy mikor találkozik egy gyermek a medvével az udvaron. Bár ez egy hat év körüli, „csak” másfél mázsás példány lehetett, egy ilyen találkozó könnyen tragédiával ért volna véget. Fodor úgy véli: a medve, miután a háziállatokat most már gondosan elzárva tartják, beazonosította a következő élelmiszer-tároló helyet, és „előbb-utóbb leszedte volna az ajtót”, hogy táplálékhoz jusson. A kamerák képein ismétlődően feltűnő állat fényes nappal, fél négykor indult „megszokott” útvonalán a kert felé, amikor leterítették.

Nyugtalanító azonban, hogy az állattól néhány száz méterre, a mezőben további két medvét láttak, amelyek bármikor átvehetik, a „gyermekotthoni” társuk helyét. 

 

Hirdetés