Fotó: Cancan
The show must go on!
Jean St'Ay
2018. december 14. péntek, 12:10
Az ismeretlen katona fejét, sajnos, ellopták. És nem volt mivel pótolni. De azért az ünneplést megtartották. Fejetlenül is.

Centenáriumi év van szerta a mioritikus hazában. A Dolj megyei Terpezița községben is. A derék polgárok szépen meg akarták ünnepelni a jeles december elsejét. Mint minden évben, csak most centenáriumosabban. Úgy szokták csinálni, hogy kisétálnak a falu közepén levő ismeretlen katona emlékművéhez, szépen koszorúkat helyeznek el, beszédeket mondanak aztán mennek dolgukra.

Igen ám, de két hónappal a nagy egyesülő dátum előtt valakik úgy gondolták, kell nekik a katona feje. Meg a karjai. A sötét lelkű szoborgyalázók odaosontak, letörték a nevezett testrészeket és elszeleltek vele. Ja, a megfigyelő kamerákat is szétcsapták.

A község elég kínos helyzetbe került. Mert hát, az az igazság, hogy bűncselekmény ide, szoborgyalázás oda, az emlékmű elég viccesen néz ki. A polgármester úr felvette a kapcsolatot az illetékes kormánymegbízotti hivatallal, ahonnan azt üzenték vissza, hogy bocs, túl rövid az idő december 1-ig, találjanak ki valamit helyben, tegyenek a szerencsétlen szobor feje helyére egy sisakot, sapkát, vagy valami.

Nos, erre a helyi erők nem voltak hajlandók (vagy nem találtak korhű fejfedőt), ezért végül a fej nélküli katona emlékműve előtt tisztelegtek.

A rendőrség azóta is keresi a tetteseket. Egyelőre nulla eredménnyel. A szobor azóta is fejetlenül áll. Akár a mioritikus jelen állapotainak szimbóluma is lehetne.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29258
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.