Fotó: behir.hu
ébresztő!
papmeli
2018. december 8. szombat, 13:45
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.

Ne lepődjön meg, ha a címben szereplő felszólítással üdvözli a közlekedési rendőr, miután balra húzott az E60-ason, Bihar vagy Hajdú-Bihar megye területén. A határ menti megyék egyenruhásai

idén is az úton töltik az ünnepeket, de ezúttal közösen járőröznek

a határátkelők környékén. A közlekedési rendőrök ezúttal kellemes meglepetést is tartogatnak: nem csak anyanyelvükön köszöntik az ünnepek alatt szeretteikhez igyekvő megfáradt gépkocsivezetőket, hanem – ha már karácsony a szeretet és gondoskodás ünnepe – egy kis frissítővel, kávéval-teával is megkínálják.

Az Ébresztő! néven futó magyarországi rendőrségi akciót idén először „importálják” Romániába, ennek részleteit pénteken közös sajtótájékoztatón ismertette Alin Haniş, a Bihar megyei és dr. Gyurosovics József, a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányság parancsnoka.

A cél, hogy elejét vegyék a közlekedési baleseteknek

a határ menti tranzitzónában. A több száz kilométert megtett sofőrök – elsősorban az ünnepekre hazatérő román vendégmunkások – ugyanis sokszor annyira fáradtak, hogy képtelenek figyelmesen vezetni, a részegséghez hasonló tüneteket mutatnak. Elsősorban őket célozzák meg az ébresztő akcióval, kávéval-teával, mely mellé jó tanácsokat is adnak.

 

Az Ártánd–Bors határátkelőn évente 5 millió ember, mintegy 2 millió gépkocsi kel át, a legtöbb ünnepek idején. Az akció menetrendjét úgy állították össze, hogy lefedjék a legzsúfoltabb periódust.

November 29. és január 12. között ébresztgetik a fáradt gépkocsivezetőket, főleg éjszakai órákban,

Nagyvárad és Debrecen, illetve Érmihályfalva és Nyírábrány vonzáskörzetében. A két megye közlekedési rendőrei közel egy évtizede működnek együtt, de eddig külön-külön ellenőriztek a határ két oldalán. A mostani akció premier, a magyar fél javaslatára, magyar és román belügyminisztérium támogatással született és a jövőben a többi határ menti megyére is kiterjesztik.

A kávé-tea mellé a sofőrök kétnyelvű szórólapokat is kapnak a fontos tudnivalókkal, ezek nyomdaköltségeit a magyar fél állta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29185
Vagy otthon. Összeállítottuk a közelgő európai parlamenti választás playlistjét. 15 kihagyhatatlan nóta, pátoszostól az ironikusig, az öreg kontinensről!
Jövő héttől naponta ülésezik valamelyik székelyföldi önkormányzat az úzvölgyi katonatemetőben.
Kölcseyt és a Himnuszt idéző kiállítás, étkezde és diákszállás fogadja az odalátogatókat.
László Judittal kalandoztunk a csendes-óceáni szigetvilágban. Hawaii olyan, amilyennek képzeljük.
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.
Kelemen Hunor azt állítja, az úzvölgyi cirkusz verte ki a biztosítékot.