Fotó: behir.hu
ébresztő!
papmeli
2018. december 8. szombat, 13:45
Megkávéztatják a fáradt sofőröket az ünnepek alatt a magyar és román rendőrök.

Ne lepődjön meg, ha a címben szereplő felszólítással üdvözli a közlekedési rendőr, miután balra húzott az E60-ason, Bihar vagy Hajdú-Bihar megye területén. A határ menti megyék egyenruhásai

idén is az úton töltik az ünnepeket, de ezúttal közösen járőröznek

a határátkelők környékén. A közlekedési rendőrök ezúttal kellemes meglepetést is tartogatnak: nem csak anyanyelvükön köszöntik az ünnepek alatt szeretteikhez igyekvő megfáradt gépkocsivezetőket, hanem – ha már karácsony a szeretet és gondoskodás ünnepe – egy kis frissítővel, kávéval-teával is megkínálják.

Az Ébresztő! néven futó magyarországi rendőrségi akciót idén először „importálják” Romániába, ennek részleteit pénteken közös sajtótájékoztatón ismertette Alin Haniş, a Bihar megyei és dr. Gyurosovics József, a Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitányság parancsnoka.

A cél, hogy elejét vegyék a közlekedési baleseteknek

a határ menti tranzitzónában. A több száz kilométert megtett sofőrök – elsősorban az ünnepekre hazatérő román vendégmunkások – ugyanis sokszor annyira fáradtak, hogy képtelenek figyelmesen vezetni, a részegséghez hasonló tüneteket mutatnak. Elsősorban őket célozzák meg az ébresztő akcióval, kávéval-teával, mely mellé jó tanácsokat is adnak.

 

Az Ártánd–Bors határátkelőn évente 5 millió ember, mintegy 2 millió gépkocsi kel át, a legtöbb ünnepek idején. Az akció menetrendjét úgy állították össze, hogy lefedjék a legzsúfoltabb periódust.

November 29. és január 12. között ébresztgetik a fáradt gépkocsivezetőket, főleg éjszakai órákban,

Nagyvárad és Debrecen, illetve Érmihályfalva és Nyírábrány vonzáskörzetében. A két megye közlekedési rendőrei közel egy évtizede működnek együtt, de eddig külön-külön ellenőriztek a határ két oldalán. A mostani akció premier, a magyar fél javaslatára, magyar és román belügyminisztérium támogatással született és a jövőben a többi határ menti megyére is kiterjesztik.

A kávé-tea mellé a sofőrök kétnyelvű szórólapokat is kapnak a fontos tudnivalókkal, ezek nyomdaköltségeit a magyar fél állta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29185
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.