Fékező hatás
Timi
2018. december 7. péntek, 21:39
Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.

Ha eddig nem tudtuk volna, hogy mitől van folyamatosan bedugulva Kolozsvár, és miért olyan nehéz parkolóhelyet találni, a legfrissebb hivatalos statisztika mindent megmagyaráz. Egyszerű matematika az egész: 210 ezer autóra alig 50 ezer parkolóhely jut.

Ahhoz képest, hogy a közösségi oldalakon zajló viták alapján milyen sok embert háborít fel a parkolódíjak várható 40 százalékos emelése, az erről szóló kolozsvári közvitára csak kevesen mentek el. Pedig Dan Tarcea alpolgármester még komoly statisztikákkal is készült. Többek között kiderült, 2000-ben Kolozsvár még csak 56 ezer gépjárművel rendelkezett, ma már 210 ezerrel. 2013 óta 40 százalékkal nőtt a forgalom a kincses városban, de a növekvő tendencia nem lassult az elmúlt egy évben sem, amikor egyetlen esztendő alatt 10 százalékkal nőtt az autók száma. Ez már tarthatatlanná vált a város számára, emiatt nem kérdés, hogy különböző intézkedésekre van szükség.

Hamarosan elkezdik a monostori Primăverii és Gârbău utcai parkoló építését, mely 400 parkolóhelyet biztosít majd, de csak 2020-ra fejezhetik be. Papíron további 13 parkoló építése van tervbe véve, köztük a református egyház nyugdíjpénztára által a Házsongárdi temető közelében építendő parkolóház. Ötszáz garázst bontanak le a városnegyedekben - ezt már tíz éve ígérgeti és halasztgatja az önkormányzat.

A parkolás megkönnyítésére mobilalkalmazást indítottak, ugyanakkor a város különböző pontjain elektromos pannókat is felszerelnek, melyeken valós időben követni lehet, hogy a nagyobb parkolókban éppen hány szabad hely található. Párat már működésbe helyeztek, összesen 27 lesz szerte Kolozsváron.

A parkolódíjak emelése is ebbe a sorba illeszkedik. Azt szeretnék elérni, hogy a lakosok inkább válasszák a tömegközlekedést, mintsem, hogy autóba üljenek. A belvárosban 2019-től 7 lejért lehet majd parkolni egy órát, a központon kívüli 2-es zónában ennek feléért. Az önkormányzat napelemes parkolóautomatákat is vásárol, összesen 100 darabot. Az első negyvenet 2019 januárjában helyezik el a belvárosban.

 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29182
Mielőtt elmenne szavazni, ellenőrizze a tudását arról az államközösségről, amelyben most épp választásokat tartanak. Vagy utána. Vagy helyette. De mindenképp töltse ki kvízünket!
Vagy otthon. Összeállítottuk a közelgő európai parlamenti választás playlistjét. 15 kihagyhatatlan nóta, pátoszostól az ironikusig, az öreg kontinensről!
Jövő héttől naponta ülésezik valamelyik székelyföldi önkormányzat az úzvölgyi katonatemetőben.
Kölcseyt és a Himnuszt idéző kiállítás, étkezde és diákszállás fogadja az odalátogatókat.
László Judittal kalandoztunk a csendes-óceáni szigetvilágban. Hawaii olyan, amilyennek képzeljük.
A lelkészség köré alakult közösség a második családot jelenti fiatalok százainak az egyetemi évek során. A szülinapon jártunk, ahol a résztvevők örömeikről, élményeikről és egy évtizedes tragédiáról meséltek nekünk.
Mit mondott Emil Boc a beiktatáskor?
Nézzük meg jól ezt az országot. képesek vagyunk még itt élni? Sabin Gherman írása.
A kolozsvári Vasile Lechințan egy ideje azzal foglalkozik, hogy ilyen hangvételű leveleket irkál magas rangú világi és egyházi címzetteknek.
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.
Háborús körülmények között olyan társadalmi összefogást valósított meg Észak-Erdélyben ez a párt, amelyre sem előtte, sem utána nem volt példa. Kötetbe foglalták rövid, de annál izgalmasabb történetét.
A történész szerint a románok inkább a kommunizmusból származnak, mint a dákoktól vagy a rómaiaktól. És mond egyéb meredek dolgot is az alábbi interjúban.
Csak úgy csattogtak a (lakk)cipők a kövezeten. Rég nem vonult be senki ilyen méltósággal a kincses város kellős közepébe.