Pályára állva
béel
2018. december 7. péntek, 08:40
Nagyváradra várják a közlekedési tárca illetékeseit egy Bihar megyei aszfaltcsík miatt.

És a 2018-as év végére eljutottunk oda, hogy Nagyváradon, illetve Bihar megyében úgy – vagy még jobban – várják a bukaresti közlekedési tárca és az útügyi hatóság képviselőit, mint a Mikulást vagy a Jézuskát, hátha hoznak a puttonyukban egy kis autópályát a megyének.

Most az ígéretek szerint jövő héten mind a minisztérium, mint az országos útügyi hatóság (CNAIR) olyan kegyes hangulatban lesz, hogy elküldi fényes tekintetű képviselőit Váradra, hogy végre aláírják a szerződést az Észak-erdélyi autópálya egy újabb, gigászi hosszúságú, 5,35 kilométeres szakaszának kivitelezéséről.

A Nagykerekitől – vagyis az országhatártól – Bihar községig terjedő szakaszról van szó, amelynek a megépítésére egy váradi cég, a Selina-Trameco vezette konzorcium nyerte el a jogot. Még jó másfél hónappal ezelőtt, de a bukaresti illetékesek nem siették el a szerződés megkötését, mert minek. Hiszen ha az elmúlt néhány ezer évben elvoltunk autópálya nélkül, akkor pár esztendőt kibírunk még.

A mostani szakasz azért fontos, hiszen, ha minden igaz, 2020-ban a magyar oldalon elkészül az M4-es autópálya Berettyóújfalu és Nagykereki – vagyis az országhatár – közötti szakasza, amely, ha valóban záros határidőn belül elkezdik megépíteni a valamivel több, mint öt kilométeres bihari szakaszt, beköti Nagyváradot az európai autópálya-hálózatba – ehhez már csak meg kell építeni a város felhajtóját, de mivel ezt az önkormányzat a saját kezébe vette, könnyen megtörténhet, hogy hamarabb elkészül, mint maga a sztráda.

Ami azt illeti, hogy mikor készül el a megyét átszelő másik két szakasz, arról nem tudunk sok jót elmondani: a Bihar és Bisztraterebes között, 28,55 kilométeres szakasz megépítésének jogát szintén a Selina konzorciuma nyerte el, de ezt a Strabag megóvta, úgyhogy a bíróságon múlik. Igaz, itt legalább van valami konkrétum, a harmadik, Bisztaterebes és Berettyószéplak közötti, 26,35 kilométeres szakasz megépítésére meghirdetett pályázat nyertesét még ki sem hirdették (ez az a szakasz, ahol az amerikai Bechtel még évekkel ezelőtt megépítette a semmiből érkező, de legalább sehova sem tartó viaduktot egy víztározó fölött).

És akkor még nem is beszéltünk a Bihar és Kolozs megye közötti szakaszról.

Most tehát annyi bizonyos, hogy hamarosan aláírják a szerződést egy újabb kis, Bihar megyei szakasz megépítéséről.

Remélhetőleg.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29166
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.