sínen vagyunk
papmeli
2018. december 5. szerda, 11:35
Újraindul a vasúti közlekedés Kolozsvár és az osztrák főváros között. Mint a régi, monarchiabeli időkben.

Ha rég nem ült vonatra, most elgondolkodhat rajta: vasárnap indul útra az Osztrák Szövetségi Vasúttársaság (ÖBB) Kolozsvárt Béccsel összekötő járata. A Román Vasúttársaság (CFR) közleménye szerint az új vasúti menetrend bevezetésével rajtoló szerelvény tíz-tizenegy óra alatt teszi meg a monarchiakorabeli távot, csekély 30 euróért.

Gyakorlatilag alig két órával több idő alatt repít el az osztrák fővárosba, mint amennyi idő eljutottunk eddig a magyarba. És

kevesebb idő alatt érünk el Bécsbe, mint Bukarestbe.

A Transilvania névre keresztelt szerelvény elindítását október végén jelentették be, ez reggel 7.35 órakor robog ki a kolozsvári vasútállomásról, Nagyvárad és Budapest érintésével helyi idő szerint 17.21 órakor fut be a bécsi pályaudvarra. Az osztrák fővárosból szintén délelőtt, 10.42 órakor indul vissza az ÖBB szerelvénye, és este, 22.25 órakor érkezik meg a kincses városba. Egy út 30 euróba, pontosabban 29 euróba kerül. A járatot a három – román, magyar és osztrák – vasúttársaság közösen működteti.

Az új vasúti menetrend újabb jó híreket is tartogat a Magyarországra tartók számára: vasárnaptól újraindul a Magyar Állami Vasúttársaság (MÁV) Brassó–Budapest járata, a Hargita intercity. Ez továbbra is Brassó–Déda–Dés–Kolozsvár–Nagyvárad–Budapest útvonalon közlekedik majd.

Félig-meddig a marosvásárhelyi utasok problémája is rendeződik,

ünnepi időszakban, vakációban közvetlen kocsik viszik az utasokat Marosvásárhelyre, hozzák Kolozsvárra. Az év többi részében ellenben más vonattal kell megoldaniuk a két város közötti utazást. (Az, hogy a Hargita milyen időszakban hogyan közlekedik, ITT olvasható.)

Nem csak Erdélyt, Bukarestet is összekötik Budapesttel: új közvetlen járatot indítanak a két főváros között, mely Craiova, Temesvár és Arad érintésével Kürtősnél lépi át a határt. A valószínűleg nem véletlenül Traianus névre keresztelt szerelvény 11-12 óra alatt teszi meg a Bukarest-Budapest távot. Nagyjából ugyanannyi idő alatt, mintha a fővárosból Kolozsvárra vagy ne adj isten Szatmárnémetibe vonatoznánk.

Az új vasúti menetrend december 9-én lép életbe és 2019. december 14-éig érvényes. További részletek ITT.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/29142
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.