Az ellenzék azt hiszi, leváltotta Dragneát a képviselőház éléről

Eljátszották, hogy leváltják, és most azt állítják: komoly volt.
Hirdetés

Hihetetlen, szánalmasan röhejes, agyzsibbasztóan tragikomikus jelenetek zajlottak szerdán délelőtt a bukaresti képviselőház falai között.

Amelyek amúgy sok botrányt láttak már, de a mostaninál durvább színjáték még nemigen zajlott az ülésteremben.

Az egész azzal kezdődött, hogy az ellenzék Liviu Dragnea házelnök és Florin Iordache alelnök leváltását javasolta – mindketten a kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselik, előbbi egyenesen az elnöke – , így tesztelendő, kikre támaszkodhat a kormánykoalíció, miután hétfőn négy PSD-s képviselő kilépett a pártból, így a koalíció a többséghez szükséges 165 képviselő helyett csupán 163-mal rendelkezik.

Elvileg, hiszen a nemzeti kisebbségi frakció mindig a kormányoldalt támogatja, és az RMDSZ is parlamenti megállapodást írt alá velük.

Florin Iordache ülésvezető elnök közölte: nem bocsáthatja szavazásra a leváltásról szóló javaslatokat, hiszen azok házszabályellenesek. Az ugyanis rögzíti:

a házbizottság bármely tagját – így az elnököt és az alelnököket is – csakis azon frakció vezetőjének a javaslatára hívhatják vissza, amely a tisztségre jelölte őket.

Mivel pedig a PSD frakcióvezetőjének esze ágába sem jutott ilyesmi, Iordache nem engedett, az ellenzéki honatyák hangoskodni kezdtek, a botrány pedig egyre inkább elhatalmasodott. 

Az ellenzék azzal állt elő, hogy a kormánytöbbség elolvadása nyomán a parlament szuverén döntéseket hozhat, a házszabályt is módosíthatja, ám Iordache inkább az ülés felfüggesztése mellett döntött.

Hirdetés

Ekkor Marilen Pirtea, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője, aki egyben a képviselőház alelnöke,

önhatalmúlag a pulpitusra lépett, és szavazásra bocsátotta Dragnea és Iordache leváltását. Ezt az ellenzéki honatyák kézfeltartással megszavazták. Iordache közben figyelmeztette őket: csak röhögtetik magukat,

de ezt követően tényleg kiálltak a nyilvánosság elé, azt állítva: leváltották a szocdem házelnököt.

Iordache viszont – miközben a parlamentarizmus szomorú napjának nevezte a történteket – jelezte: az ellenzék házszabályt sértett, és természetesen senki sem váltott le senkit.

Folytatása következik, a forgatókönyvön már dolgoznak az abszurd humor nemzetközi nagyágyúit is megszégyenítő román politikusok.

Hirdetés