Jószomszédi (v)iszony
gycsaba
2018. november 28. szerda, 19:37
Érdekes véleménye van a két ország közti viszonyról a válaszadók jelentős részének.

Az Avantgarde intézet által november közepén készített közvélemény-kutatás mindjárt egy meglepetés-eredménnyel indít: a románok 31 százaléka szerint Romániának Magyarországgal kellene a legjobb viszonyt fenntartania a szomszédai közül, és nem a testvéri Moldovai Köztársasággal (28%), Ukrajnával, Bulgáriával (12%) vagy Szerbiával (5%).

Érdekes, hogy a megkérdezettek alig 5 százaléka gondolja úgy, hogy Romániának minden szomszédjával jó viszonyt kellene ápolnia. Hogy ez a sorrend vajon miért alakult így, arra a következő számsor alapján kapunk választ.

Arra a kérdésre, hogy melyik országot tartják Románia legerősebb szomszédjának, a megkérdezettek elsöprő többsége, 49 százaléka szintén Magyarországot nevezte meg. Ukrajna 19 százalékkal a második, a Moldovai Köztársaság 14 százalékot ért el. A románok által hagyományosan lenézett bolgárok persze a leggyengébb szomszédnak számítanak, bár nagyon úgy néz ki, hamarabb csatlakozhatnak a schengeni övezethez, mint Románia.

Az Avangarde szerint egyébként Románia lakosságának csaknem 60 százaléka szeretné a Moldovai Köztársasággal való egyesülést, a megkérdezettek 27 százaléka viszont ellenzi ezt a lépést. 

 
comments powered by Disqus
Erősen jól kell lavíroznia az új román kormány hajójának a PSD által hátrahagyott vízi aknák között, ha nem akar nagyon hamar a levegőbe repülni.
Ha azt hittük, hogy a korrupcióellenesek makulátlan múlttal rendelkeznek, olvassuk el, mit derített ki Dan Barnáról a Rise Projekt.
Az ország, ahol Drakula, Jézus Krisztus, a Ferrari és a szekér egyáltalán nem véletlenül találkozik a csipkés márványpalota udvarán. Radu Paraschivescu írása.
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Egy megtévedt kisember pokoljárásán keresztül beszél a magyar közállapotokról a magyar blues „atyja”.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.