szabot
2018. november 18. vasárnap, 12:47
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Alaposan rájár a rúd az ellenzéki #rezist mozgalomra, és magát is agyoncsapja vele. Néhány bukaresti aktivista Florin Iordache PSD-s képviselő frissen bevetett eszközét, az obszcenitást fordította a honatya ellen, és ebből nem nyer senki. Legfeljebb Iordache és a PSD azzal, hogy áldozati szerepben tetszeleghet. 
 
A Mălin Bot aktivista újságíró vezette pár fős csoport szombaton teleragasztotta fityisszel Iordache bukaresti otthonának garázsajtaját, majd – ha nem lett volna elég egyértelmű az üzenet – a kapujára is fityiszt fújtak, és felírták rá, hogy Muie, azaz Kapd be.
 

Szemet szemért

Iordache vasárnap annyit reagált a vandálkodásra, hogy elemzi a lehetőségeket, többek között a rendőrségi feljelentést is, mert „a dolgok túl messze mentek”. És persze tagadta, hogy a parlamenti akcióinak (az igazságügyi törvények módosításai, majd beintése az emiatt felháborodott ellenzéknek) bármilyen köze lehetne házának elcsúfításához.
 
Iordachénak 90 napig van lehetősége feljelenteni a házát vandalizálókat, nyilatkozta Ciprian Romanescu rendőrségi szóvivő. A rendőrség egyébkét helyben és fejenként 300 lejre bírságolta a hat aktivistát az együttélés és közrend szabályainak megsértése miatt, miután igazoltatta őket.
 
„Ő beintett nekünk, mi még inkább be akarunk inteni neki” – hangzik el az akciót megörökítő videón, amelyet Mălin Bot készített. Azt állítják rajta, hogy Iordache autójával nekikoccant egy másiknak, annyira sietett otthagyni őket.
 
iordache garázsajtója
 
A képviselő szerdán intett be az ellenzéknek két kézzel, miután a parlament megszavazta a sokadik módosítását azoknak az igazságügyi törvénymódosításoknak, amelyeket az ellenzék mellett az alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság is kifogásolt. Percekkel később Iordache a sajtónak letagadta a gesztust.
 
Pénteken pedig egy civil szervezet fel is jelentette Iordachét ugyanannak a törvénynek ugyanazon passzusa alapján, amelyre hivatkozva megbírságolták a képviselő kapuját összefityiszező aktivistákat is: az 1991/61-es gyülekezési törvény első bekezdésének második cikkelye alapján, amely – többek között – tiltja az obszcén gesztusokat, szitkozódásokat, vulgáris kifejezések használatát, mások méltóságának megsértését a nyilvános térben.
 

A DIICOT is rászállt a #rezistre?

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség vizsgálja, hogy kik finanszírozzák a kormányellenes megmozdulások tucatjait szervező, #rezist nevű mozgalmat, amely a gyanú szerint mintegy 15 millió dollárnyi adományt kapott az utóbbi három évben a lengyel Stefan Batory Alapítványtól – közölte pénteken internetes kiadásában a Romania Libera című konzervatív lap.
 
A vádhatóság állítólag bűnszövetkezet létrehozása és pénzmosás gyanújával vizsgálódik. Az értesülés a kormányhoz közel álló médiumnak számító Lumea Justitiei című (Az igazságszolgáltatás világaLuju.ro) portáltól származik. 
 
Az ügyészségi vizsgálatról szóló lapértesülését a Mediafax hírügynökség is átvette, ennek valóságtartalmát azonban a hírügynökség által megkérdezett Mihaela Porime DIICOT-szóvivő nem volt hajlandó megerősíteni. Az ellenzéki média szerint a kormánypárti propaganda rágalomkampányáról van szó, és a korrupcióváddal bíróság elé állított kormánypárti politikusok külföldi beavatkozásról szóló összeesküvés-elméletekkel próbálják lejáratni az ellenzéki tüntetések szervezőit.
 

Börtön a csendőrökre támadó tüntetőknek

Három évtől négy és fél évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti első kerületi bíróság pénteken a tavaly február másodikai kormányellenes tüntetés három, csendőröket bántalmazó résztvevőjét, további nyolc rendbontóra pedig két évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki – közölte az Agerpres hírügynökség. Az ítélet nem jogerős.
 
Az ügy kapcsán indított polgári perben egyik bántalmazott csendőrnek kétezer eurós anyagi és 35 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélt meg a bíróság, az összeget az elítélteknek kell kifizetniük. Egy másik bántalmazott csendőr összesen 22 ezer eurós, egy harmadik hatezer eurós, a negyedik csendőr pedig 2200 eurós kártérítésre jogosult.
 
A felfüggesztett börtönre ítélt vádlottaknak 90 - 120 nap közötti közmunkát kell végezniük. Az ítélet részeként a vádlottakat egy időre eltiltották a köztisztségek betöltésétől, választói jogaik gyakorlásától, a fegyverviseléstől, valamint a nyilvános gyülekezésektől, tüntetésektől, és más tömegrendezvényektől.
 
 
A bukaresti sajtó által futballhuligánokként emlegetett, szervezett csoportokban érkező rendbontók azon a – mindaddig békés – demonstráción provokáltak erőszakot, amelyen a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, előző este elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozott több százezer tüntető. A vádlottak üvegpalackokkal, jégdarabokkal, fémtartályokkal dobálták meg a kormány székházát védő csendőröket. A karhatalom könnygázt vetett be ellenük és erőt alkalmazva kiszorította a randalírozókat a kormány közeléből. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás miatt a békés tüntetők is elmenekültek a térről.
 
Idén augusztusban hasonló módon erőszakba torkollt Bukarestben a román diaszpóra nagyszabású kormányellenes megmozdulása is, amikor a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, azok pedig könnygázzal és botozással kiszorították a kormány előtti térről a több tízezres tüntető tömeget.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28939
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.