Senki többet? Harmadszor hirdettek nyertest egy észak-erdélyi sztrádaszakaszra

Hátha most sikerül.
Hirdetés

Újabb fejezetéhez érdezett Az észak-erdlélyi autópálya viszontagságai című szappanopera. A romániai közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) közölte, hogy az olasz Itinera Spa és a román Retter Projectmanagement Srl. cégekből álló konzorcium építheti az A3-as, észak-erdélyi autópálya Marosvásárhely melletti szakaszát és a vásárhelyi bekötőutat.

Ez immár a harmadik győztes konzorcium 2015 januárja óta a Nyárádtő (Ungheni) és Marosvásárhely közötti 4,5 kilométeres pályaszakasz, valamint a 4,7 kilométeres marosvásárhelyi bekötőút megépítésére. Az eddigi két eset, röviden összefoglalva:

• A csaknem négy évvel ezelőtti pályázatot megnyerő román cégcsoport azt követően bontott szerződést, hogy az aláírás után több mint egy éven át a román hatóságok nem adták át számára a munkaterületet.

Hirdetés

• Tavaly szeptemberben az osztrák Strabag társaságot hirdette ki a CNAIR, de a versenyben alul maradt cégek megóvták az eljárást. Az óvásokat elbíráló országos tanács döntése és a Bukaresti Táblabíróság ítélete nyomán bízta meg pénteken a CNAIR az olasz-román konzorciumot.

Időközben az árak is emelkedtek: az első győztes még áfa nélkül 179,78 millió lejért, a második 192,06 millió lejért, a harmadik pedig 209,98 millió lejért vállalta a munka elvégzését. A kivitelezőnek 18 hónap alatt kell elvégeznie a munkálatokat. áll rendelkezésére a munkálatok elvégzésére. Ha a következő tíz napban nem óvják meg az alulmaradt cégek a versenytárgyalást – ami, az eddigi tapasztalatok alapján, egyáltalán nem biztos –, akkor aláírják a szerződést is.

Mint az MTI emlékeztet, a 415 kilométer hosszú észak-erdélyi autópálya megépítésére 2003-ban írt alá megállapodást a román kormány az amerikai Bechtel társasággal, de miután csak 52 kilométer épült meg a pályából, 2013-ban a felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést. A román hatóságok ezt követően az Európai Unió pénzforrásainak a felhasználásával hirdettek pályázatokat a pálya egyes szakaszainak a megépítésére.
Az A3-as pályának jelenleg a Magyarnádas és Aranyosgyéres közötti 62 kilométeres szakasza igénybe vehető. Elkészült a Nyárádtő és Radnót közötti 14 kilométeres szakasz is, de korábbi sajtóhírek szerint ez nem lesz használatba vehető, míg további szakaszok is meg nem épülnek.

Hirdetés