Illusztráció | Fotó: MTI
Vállt vállnak vetve
pazs
2018. november 16. péntek, 18:11
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.

A magyar parlamenti pártok kezdjenek el tárgyalni a határon túli magyarok választójogának kérdéséről – ezt Molnár Zsolt, a magyar Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke javasolta a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülése alatt Bárány Balázs külügyi titkárral, országos elnökségi taggal együtt tartott sajtótájékoztatón.

A szocialista politikusok sűrűn hangsúlyozták, hogy bár vannak vitáik a magyar kormánnyal, de a „nemzeti sorskérdések”, a „magyar nemzet egységessége” és a határon túli magyarok ügyében „vállt vállnak vetve” küzdenek, mert ilyen témákban „nem ismernek kérdőjelet”.

Az MSZP határon túli ügyekben a következőket javasolja:

► Hozzanak létre egyéni választókerületeket vagy külön listákat, hogy a határon túli magyar állampolgároknak ne a budapesti pártlistákra kelljen szavazniuk, hanem maguk közül választhassanak képviselőket az Országgyűlésbe, mert „a hiteles határon túli képviselethez határon túli képviseletre van szükség a magyar parlamentben”.

► A kormány minél nagyobb forrásokat fordítson a szülőföldön maradás támogatására. A Bethlen Gábor Alap támogatásai főként címkézettek, ezért a szocialisták azt kezdeményezik, a források legalább 90-95 százalékát nyílt pályázaton osszák el.

► Támogatják a kulturális vagy akár a területi autonómiát is, de ehhez mindenképpen szükség van a Kárpát-medencei országok közötti hatékonyabb, jobb együttműködésre. A nemzetegyesítésre az egységes, belső határok nélküli Európa megteremtésével van esély.

► A Máért zárónyilatkozatához kiegészítésképpen javasolják, hogy élesszék fel azt a „régi, szép hagyományt”, hogy Magyarország és a szomszédos országok közös kormányüléseket tartanak.

► Egyébként a Máért zárónyilatkozatát illetően „a dolgok 99 százalékával” egyetértenek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28930
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.