Manfred Weber|Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
Spitzenkandidat
pazs
2018. november 8. csütörtök, 16:03
Az Európai Néppárt megválasztotta csúcsjelöltjét az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Túlnyomó többséggel a bajor Manfred Webert választották az Európai Néppárt ún. csúcsjelöltjének („spitzenkandidat”) a jobbközép pártcsalád kétnapos helsinki kongresszusán. Weber 621 szavazatból 492-őt kapott a néppárti küldöttektől, így ő lesz az, akit a legerősebb európai pártszövetség a leköszönő, szintén néppárti Jean-Claude Juncker Európai Bizottság élén elfoglalt helyére jelöl majd.

A bajor Keresztényszociális Unió politikusa az Európai Parlament néppárti delegációjának frakcióvezetője, ellenfele Alexander Stubb finn politikus volt, akit a párt liberális szárnyához szokás sorolni, a kereszténydemokrata vonalat képviselő Weberrel szemben.

A bajor politikust támogatta – Angela Merkel német kancellár és a többi néppárti kormányfő mellett – Orbán Viktor magyar miniszterelnök és a Fidesz, illetve az RMDSZ küldöttsége is.

A néppárt helsinki kongresszusának egyik fő kérdése az volt, hogy napirendre kerül-e a Fidesz kizárása vagy tagságának felfüggesztése, amely egyre többször merült fel lehetőségként a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés elfogadása után. A jelentést – a néppárti képviselők jelentős részével együtt, de egyedüliként a bajorok közül – Manfred Weber is megszavazta, a napokban azonban azt nyilatkozta, hogy nincs a Fidesz kizárására irányuló szándék a Néppártban.

Alexander Stubb viszont Orbán egyik legfontosabb kritikusának számít, az ő pártja, a finn Kokoomus volt az egyetlen, amely a kongresszuson felvetette a Fidesz helyzetének megvitatását, de nem talált ehhez szövetségeseket (öt országból hét tagpártnak kell támogatnia egy ilyen javaslatot, hogy napirendre kerüljön az ügy).

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28814
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.