A dévai erőmű | Fotó forrása: a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum honlapja
energetikai politika
Timi
2018. november 8. csütörtök, 17:23
60 millió euró kölcsönt kellene visszatérítsen a fizetésképtelen Vajdahunyadi Energetikai Komplexum.

Az Európai Bizottság döntése értelmében a kormány törvénytelenül nyújtott állami támogatást a csőd szélére került Vajdahunyadi Energetikai Komplexumnak, ezért 60 millió euró visszaszolgáltatására kötelezi a vállalatot. Ezek után az energetikai komplexumnak nem maradt más választása, mint felszámolást kezdeményezni, tekintettel arra, hogy

már évekkel ezelőtt bejelentette fizetésképtelenségét, nincs honnan kifizesse ezt az összeget.

Az EB versenyjogi szakpolitikusa, Margrethe Vestager szerint a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum esetében sérültek az uniós versenyjogi szabályok, amelyek tisztességes és egyenlő feltételeket hivatottak biztosítani a vállalkozások számára. Az energetikai komplexumnak ugyanis gazdasági előnye származott az állam támogatásából.

A történet 2015 áprilisában kezdődött, amikor az EB jóváhagyta a 37,7 millió euró értékű támogatást a Vajdahunyadi Energetikai Komplexumnak, mely 2013 óta anyagi nehézségekkel küszködött. A döntésnek megfelelően Románia vállalta, hogy tervet készít a komplexum működőképességének fenntartása érdekében, és biztosítékot vállal arra az esetre, ha a cég nem szolgáltatja vissza a kölcsönt. Mivel erre nem került sor, 2018 márciusában a Bizottság vizsgálatot indított, mely arra a következtetésre jutott, hogy

sérültek az uniós versenyjogi szabályok.

Az összesen öt részletben folyósított kölcsönből négyet kell visszafizetnie az energetikai vállalatnak, összesen 60 millió euró értékben, a vonatkozó kamatokkal együtt.

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum egy állami kézben lévő, áram- és hőerőművekből álló vállalatcsoport, mely Déván és Petrozsényban működik, ugyanakkor négy szénbányával is rendelkezik. A komplexum mintegy 6500 alkalmazottat foglalkoztat, és közel 547 millió euróval tartozik Románia különböző állami szerveinek.

A bányászok többször is tüntettek már a válságos gazdasági helyzet és béreik elmaradozása miatt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28818
Egy szatmári képzőművész aprólékos munkával készítette el a történelmi ruhadarabot.
A pere kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése.
Romániában még nem volt példa arra, hogy újságírók pereljenek be egy önkormányzatot.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.