Fotó: az Astra Trans Carpatic hivatalos Facebook-oldala
Megy a gőzös
papmeli
2018. november 8. csütörtök, 14:38
Már civilizáltan utazhatunk Arad és Nagyvárad között.

Kétségtelenül az ország legkorszerűbben felszerelt vasúti kocsiit üzemelte be csütörtökön az Astra Trans Carpatic magán vasúttársaság, így nem is csoda, hogy Románia legmodernebb vonataként reklámozza. De hiába néz úgy ki, mintha a jövőből jött volna, az Arad-Nagyvárad távon közlekedő magánvonatnak ugyanazon az elavult vasúti pályán kell haladnia.

Így csak kényelmet nyerünk vele, időt nem, menetidő tekintetében alig előzi meg a CFR járatait. Berendezésben annál inkább, úgy néz ki, mintha Japánból importálták volna: az ülésekhez fejpárna is tartozik és számos konnektor teszi lehetővé a laptop és más elektromos kütyük használatát.A szupervonat csütörtökön reggel indult első útjára Aradról, kétórás menetidő után érkezett meg Nagyváradra, ahonnan a déli órákban tért vissza „szülővárosába”. A magán vasúttársaságnak egyébként nem ez az első járata, Aradról Bukarestbe és Konstancára is utaztat, de azok is igénybe vehetik szolgáltatásait, akik Brassóból akarnak a fővárosba menni. Ezeken a távokon alvókocsik teszik teljessé a kínálatot.

Az Arad–Nagyvárad járat újdonsága is a kényelemben rejlik, melyért búsásan meg kell fizetni, egy utazás ára 36,6 lej, míg a CFR jóval lepukkantabb vasúti kocsiiban a szintén kétórás útért 19,3 lejt kell fizetni.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28812
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.