Fotó: Rise Project
#Teleormanleaks
Timi
2018. november 8. csütörtök, 18:48
Az európai adatvédelmi törvény megszegése miatt 20 millió euróra büntetnék a Rise Projectet, ha nem adja ki a forrását.

Rászállt a Liviu Dragnea és a Tel Drum piszkos ügyeit feltáró Rise Project oknyomozó portálra a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Nemzeti Hatóság (ANSPCP). A PSD holdudvarába tartozó George Bălăiți egy európai törvényre hivatkozva kéri, hogy az újságírók fedjék fel az úgynevezett #TeleormanLeaks forrását és az összes adatot, amit a nemrég előkerült bőrönd tartalmazott. Csütörtökön egy felszólítást küldtek a portálnak, melyben 20 millió euró büntetéssel fenyegették meg őket, amennyiben nem biztosítanak hozzáférést informatikai rendszereikhez. Tíz nap haladékot kaptak erre, minden nap késedelemért 3000 lej büntetést helyeztek kilátásba.

Az ANSPCP vezetője a Szenátus által kinevezett Ancuța Opre, aki ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is nyomoz hivatali visszaélés miatt. A hivatalos felszólítást viszont George Bălăiți írta alá, aki korábban a PSD sajtószolgálatánál dolgozott, Ancuța Opre volt munkatársa volt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóságnál, jelenleg pedig az ANSPCP ellenőrző testületének vezetője.

A felszólításban egyébként az idén májustól érvénybe lépő általános adatvédelmi rendeletre (General Data Protection Regulation, röviden GDPR) hivatkoznak, amit szerintük a portál megsértett, amikor személyes adatokat, fotókat, videókat közzé tett magánszemélyekről.

A Dragneát is érintő, korrupciós ügyekbe keveredett útépítő cég, a Tel Drum dokumentumait egy Teleorman megyei polgár találta a földjén, egy bőröndben, majd átadta az oknyomozó újságíróknak. A Rise Project #TeleormanLeaks címmel kezdte feldolgozni, rendszerezni az elképesztő mennyiségű adatot, közzé tette a bűnszervezetként működő Tel Drum vezetőinek és alkalmazottainak személyes fotóit, üzenetváltásait, utazásaikról tanúskodó videofelvételeit.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28819

Beérkezett trackbackek

Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.