Fotó: Rise Project
#Teleormanleaks
Timi
2018. november 8. csütörtök, 18:48
Az európai adatvédelmi törvény megszegése miatt 20 millió euróra büntetnék a Rise Projectet, ha nem adja ki a forrását.

Rászállt a Liviu Dragnea és a Tel Drum piszkos ügyeit feltáró Rise Project oknyomozó portálra a Személyes Adatok Kezelését Felügyelő Nemzeti Hatóság (ANSPCP). A PSD holdudvarába tartozó George Bălăiți egy európai törvényre hivatkozva kéri, hogy az újságírók fedjék fel az úgynevezett #TeleormanLeaks forrását és az összes adatot, amit a nemrég előkerült bőrönd tartalmazott. Csütörtökön egy felszólítást küldtek a portálnak, melyben 20 millió euró büntetéssel fenyegették meg őket, amennyiben nem biztosítanak hozzáférést informatikai rendszereikhez. Tíz nap haladékot kaptak erre, minden nap késedelemért 3000 lej büntetést helyeztek kilátásba.

Az ANSPCP vezetője a Szenátus által kinevezett Ancuța Opre, aki ellen az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) is nyomoz hivatali visszaélés miatt. A hivatalos felszólítást viszont George Bălăiți írta alá, aki korábban a PSD sajtószolgálatánál dolgozott, Ancuța Opre volt munkatársa volt az Országos Tulajdon-visszaszolgáltatási Hatóságnál, jelenleg pedig az ANSPCP ellenőrző testületének vezetője.

A felszólításban egyébként az idén májustól érvénybe lépő általános adatvédelmi rendeletre (General Data Protection Regulation, röviden GDPR) hivatkoznak, amit szerintük a portál megsértett, amikor személyes adatokat, fotókat, videókat közzé tett magánszemélyekről.

A Dragneát is érintő, korrupciós ügyekbe keveredett útépítő cég, a Tel Drum dokumentumait egy Teleorman megyei polgár találta a földjén, egy bőröndben, majd átadta az oknyomozó újságíróknak. A Rise Project #TeleormanLeaks címmel kezdte feldolgozni, rendszerezni az elképesztő mennyiségű adatot, közzé tette a bűnszervezetként működő Tel Drum vezetőinek és alkalmazottainak személyes fotóit, üzenetváltásait, utazásaikról tanúskodó videofelvételeit.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28819

Beérkezett trackbackek

Egy szatmári képzőművész aprólékos munkával készítette el a történelmi ruhadarabot.
A pere kimenetelétől függ személyes szabadsága és hatalmának megőrzése.
Romániában még nem volt példa arra, hogy újságírók pereljenek be egy önkormányzatot.
Ha Európa ferde szemmel néz Magyarországra, akkor Románia kedvezőbb fényben tűnhet fel. És mégsem.
Nem mi állítjuk ezt, hanem egy civil szervezet, mely kielemezte a jelölteket.
Mert adni ad. Mutatjuk, hogy mennyit.
Másodjára is meghívták Dragneát a TVR legnézettebb műsorába, pedig az elsőből is botrány volt.
A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium hagyományos udvari bálja idén is megdobogtatta a szíveket.
Hej, zengték a jeles jelöltek a „magyar nótát” egyre-másra. Kivéve a PSD-vezért. Neki tele volt a szája.
Tegnapelőtt költözött az intézmény Jeruzsálembe. Tegnap hó, mégsem! Ma megint költözik. A román diplomáciai szappanopera folytatódik.
Jól látják, kedves Olvasók. A nagy tudású politikai elemző szerint Magyarország egy kisebb orosz medve, amely persze folyton Erdélyre feni a fogát.
Yuval Harari tézisei alapján a szerző többek közt levonja a következtetést: az állítólagos hazaszeretetével dicsekvő ultranacionalista dragnióta rezsim sohasem fog hazafinak számítani.
A Facebookon, egy élő bejelentkezésben kérte követőit, hogy szóljanak a rendőrségnek és menekítsék ki a helyszínről.
Nem csak Che Guevara és Marx, hanem Boc, Băsescu, Dragnea, Cioloş is pólóra került. Meg Orbán, Merkel, Trump vagy Macron is.