A Iaşiban építendő kórház látványterve
Kóros totojázás
gycsaba
2018. november 7. szerda, 13:54
Négy éve ígérgetik, s az EU hiába sürgette meg a projektet, ismét elhalasztották a kivitelezést.

Talán még emlékszik valaki arra, hogy a Ponta-kormány még 2014-ben bejelentette nagy csinnadrattával, hogy három regionális kórház megépítéséről állapodott meg az Európai Bizottsággal, a politikai krízis miatt azonban a hiper-szuper létesítményeknek még a tervvázlata sem készült el.

Két évvel később, a 2016-os választási kampányban a Szociáldemokrata Pártból (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségéből (ALDE) összeállt koalíció kormányprogramjában már nyolc ultramodern regionális egészségügyi központ megépítése szerepelt, azóta azonban a kormány az összes létező határidőt lekéste a szükséges dokumentációk összeállításával, de a nagyszabású tervet ismét visszafaragták. S közben csak úgy röpködtek az ígéretek és az újabb határidők.

A jelenlegi kormány ismét három regionális kórház megépítéséről beszél, ezek Kolozsváron, Craiován és Iaşiban működnének. Corina Crețu EU-biztos már idén februárban szólt, hogy nagyot veszíthet Románia – konkrétan 830 millió eurót –, ha nem kezdi el mihamarabb az építkezéseket, a kormány pedig, mint minden évben, megígérte, hogy idén akár az első kapavágásra is sor kerülhet.

Márpedig nem fog. Olyannyira, hogy Rovana Plumb európai uniós alapokért felelős miniszter kedden bejelentette: a tervet szakaszonként fogják kivitelezni, elkészítik a megvalósíthatósági tanulmányokat, a terveket, de mindezt csak 2021 után. Arról viszont egy szót sem ejtett, hogy a három regionális kórházat mikor adnák át. Újabb határidő tehát nincs. Majd meglesz valamikor. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28792
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.