Mostohaanyaország
béel
2018. október 30. kedd, 13:02
Az erdélyi magyarok budapesti támogatásával példálóznak és állami pénzeket kérnek a román kormánytól.
Románia mostohán bánik a határon túli románokkal, legalábbis sokkal mostohábban, mint a Romániában élő nem román közösségekhez tartozó állampolgárokkal – panaszkodik a parlamentnek és a kormánynak írt nyílt levelében a Közép- és Délkelet-európai Román Szervezetek Szövetsége.
 
A szervezet ezért azt követeli, hogy a kormány legalább 200 millió lejt különítsen el a határon túli románok támogatására a 2019-es állami költségvetésben.
 
A levélírók egyenesen diszkriminációra panaszkodnak, mondván: a 200 millió lej a szerintük több mint tízmillió fős külhoni románság tagjaira lebontva fejenként 20 lejt jelent, miközben a Romániában élő nemzeti kisebbségek tagjaira szánt támogatás eléri a csillagászati 60 lejt évente.
 
A szervezetek román állami ösztöndíjakat és más eszközöket követelnek a külhoni románok oktatásának szavatolására, és a Magyarország által a határon túli magyaroknak szánt támogatásokkal példálóznak.
 
Konkrétan a kormány múlt heti döntésével, amelynek értelmében idén 1,3 milliárd forinttal, jövőre pedig 1,5 milliárddal támogatja a nemzeti jelentőségű beruházásokat, többek között Erdélyben is. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28684
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.