Egy benzinkutas buktatta le a közpénzből tankolgató belényesi kiskirályokat

A mostani polgármester a haveri köre számára állított ki utalványokat, melyekkel ingyen tankolhattak.
Hirdetés

Tárgyalási szakaszba érkezett a Bihar megyei Belényes polgármestere, Petru Mlendea-Căluş büntetőügye, melyben a vád folytatólagos sikkasztás, közokirat-hamisítás és közokirat-hamisításra való felbujtás.

Mielőtt polgármesterré választották volna, Petru Mlendea-Căluş az önkormányzat fennhatósága alá tartozó köztisztasági vállalatot vezette. A vád szerint ebben az időszakban barátai, akik mindannyian a város közéletének ismert figurái, a köztisztasági vállalat kontójára tankolhattak, mintegy 100 ezer lej kárt okozva ezzel az önkormányzatnak.

Az ügyet még 2016-ban egy benzinkutas robbantotta ki, aki dokumentálta a számára gyanús eseteket. Lefotózta a tankoló autók rendszámtábláit, a fizetési bizonylatokat, amelyek igazolták, hogy a köztisztasági vállalat, közvetetten tehát a helyi önkormányzat állta a cechet.

A nyomozás során kiderült, a helyi potentátok egy Mlendea-Căluş által aláírt utalványt mutattak be a benzinkútnál, így nem kellett fizetniük a tankolásért. A köztisztasági vállalat szerződésben állt a töltőállomással: egy havi összesítés alapján minden hónapban kifizette az üzemanyag ellenértékét. A kedvezményezettek között volt futballista, sportklubvezető, népdalénekes és a korábbi polgármester, Adrian Domocoş és a testvére is szerepelt. Mindannyiuk ellen vádat emeltek.

A fő vádlott, Petru Mlendea-Căluş a keddi tanácsülésen személyesen jelentette be, hogy bíróság elé fog állni, de nem részletezte, hogy mivel vádolják. Annyit még elmondott: soha nem tett zsebre olyan pénzt, amiért ne dolgozott volna meg.

Hirdetés