Fotó: Gyergyai Csaba
Helló, turiszt!
papmeli
2018. október 29. hétfő, 19:18
De nem csak kérne, adna is.

Olyan látványosan nő a Kolozsvárra látogató turisták száma, hogy ez még a városvezetésnek is feltűnt. Az Emil Boc vezette önkormányzat jobban odafigyelne és több hasznot húzna az Erdély fővárosa iránti érdeklődésből. Éppen ezért januártól külön illetéket vezetnek be a városban megszálló vendégek után, minden Kolozsváron töltött éjszaka 5 lejt hoz majd a városvezetés konyhájára. Persze, a pénzt nem direkt a városba érkező turistáktól kérnék – az udvariatlan lenne –, hanem a szállásadók – a díjat a panzió-, kemping-, hostel- és szállodatulajdonosok foglalják majd be áraikba és továbbítják a városkasszába.

A gyakorlat nem új keletű, sok turistákból élő európai ország alkalmazza Spanyolországtól kezdve Montenegróig. A tény, hogy Kolozsváron is bevezetik, azt igazolja, hogy a kincses város vezetése egyre nagyobb figyelmet szentelne a városba látogató és itt pénzt költő turistákra. A 2019. január elsején életbelépő illeték ugyanis külön alapba folyna, melyet a turisztikai szolgáltatások fejlesztésére fordítana a városvezetés. Innovatív projektekkel, a helyi termékek és gasztronómia támogatásával szeretnék elérni, hogy még több turista látogasson a kincses városba.

Ezek jelenleg is szép számban jönnek, a szakemberek szerint évről évre látványos a növekedés: az idei év első felében mintegy tíz százalékkal több látogató jött Kolozsvárra, mint egy évvel korábban. Ráadásul a kincses városban júliusig megforduló közel 300 ezer turistának a 22 százaléka más országból érkezett. A külföldi turisták listáját továbbra is a magyarok vezetik, őket a németek, az olaszok, a britek és a franciák követik a sorban.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28675
Hiába varázsoltak hazai hangulatot a vendégszurkolók, a szlovákok győztek Nagyszombaton.
Egy jó dolog van ebben az egész hisztiben. Tekintettel arra, hogy a PSD-s pártvezérnek gerincsérve van, íme a bizonyíték: Dragnea úrnak mégis van gerince.
Elismerik a jegyeiket, de csak most az egyszer.
És fogunk-e emlékezni a Székely Tigrisekre? Határ- és emlékezetvédelmet egyaránt feszegető könyv bemutatóján jártunk.
Tény, hogy 100 éves történelme alatt Románia egyik nacionalista cseberből a másik nacionalista verembe esett.
Nem csodálnánk, ha a juhimádó és kormorángyűlölő román mezőgazdasági tárcavezető tartós pánikrohamban törne ki a hír hallatán.
A román sajtó szerint a magyar válogatottban köthet ki Fülöp Lóránd, a FC Botoşani csatára, akit épp behívtak a román ifikeretbe.
Íme, az idei román próbaérettségi aranyköpései. Igazán aranyosak.
Megépült az első sztráda fölötti zöld átjáró, hogy a nagyvadak zavartalanul kószálhassanak a környéken.
Az uszító cikkeiről elhíresült szerző a magyar nemzeti ünnep alkalmából írt felköszöntő üzenetbe csomagolja elképesztő tanácsait.
A tervek szerint így lesz a kincses város történelmi központja egyre élhetőbb. Most már csak idő kell hozzá. És némi pénz.
A gyors és határozott döntéshozatal soha nem volt erőssége az államfőnek.
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.