Képünk illusztráció
Iskola-pénz
papmeli
2018. október 26. péntek, 16:54
Nem csak a diákokat viszik el, az oktatók is kivándorolnak.

Húsz év alatt közel hétezer romániai pedagógus kérte, hogy ismerjék el itthon szerzett diplomáját az Európai Unió területén. (És vélhetőleg sokan lehetnek olyanok, akiknek nem volt szüksége erre.) A hivatalos papírokkal rendelkezőknek a fele Nagy-Britanniában boldogul, valószínűleg az angol nyelv ismerete miatt választja a szigetországot.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az emigrált és külföldön is szakmáját gyakorló romániai pedagógusok közül 5775 az általános iskola felső tagozatán és középiskolában tanít. Közel háromezren Nagy-Britanniában, több mint ezren Olaszországban, 700-an Németországban oktatják a jövő nemzedékeit.

A kivándorolt tanítók – a hivatalos adatok szerint mintegy 500-an – náluk is jobban kereshetnek, hiszen legtöbben az oktatási rendszeréről méltán híres Norvégiában vagy Dániában keresik kenyerüket, de náluk is létezik opcióként Olaszország. Népszerűek a skandináv államok az óvónők körében is, a legtöbben Svédországban dolgoznak, majd Norvégia és Olaszország következik.

Az Európai Bizottság jelentése rámutat: a pedagógusi a második legkeresettebb szakma Nyugaton az élen álló orvosi után. A tanárokat a fogorvosok, a villanyszerelők, gyógyszerészek és állatorvosok követik az igénylistán. Egyébként, mint arról írtunk, az elmúlt években nem csak a pedagógusok hagyták el az országot, jelentős számú diák is eltűnt az iskolapadokból – őket külföldön dolgozó szüleik vitték magukkal.

 

comments powered by Disqus
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯