Képünk illusztráció
Iskola-pénz
papmeli
2018. október 26. péntek, 16:54
Nem csak a diákokat viszik el, az oktatók is kivándorolnak.

Húsz év alatt közel hétezer romániai pedagógus kérte, hogy ismerjék el itthon szerzett diplomáját az Európai Unió területén. (És vélhetőleg sokan lehetnek olyanok, akiknek nem volt szüksége erre.) A hivatalos papírokkal rendelkezőknek a fele Nagy-Britanniában boldogul, valószínűleg az angol nyelv ismerete miatt választja a szigetországot.

Az Európai Bizottság jelentése szerint az emigrált és külföldön is szakmáját gyakorló romániai pedagógusok közül 5775 az általános iskola felső tagozatán és középiskolában tanít. Közel háromezren Nagy-Britanniában, több mint ezren Olaszországban, 700-an Németországban oktatják a jövő nemzedékeit.

A kivándorolt tanítók – a hivatalos adatok szerint mintegy 500-an – náluk is jobban kereshetnek, hiszen legtöbben az oktatási rendszeréről méltán híres Norvégiában vagy Dániában keresik kenyerüket, de náluk is létezik opcióként Olaszország. Népszerűek a skandináv államok az óvónők körében is, a legtöbben Svédországban dolgoznak, majd Norvégia és Olaszország következik.

Az Európai Bizottság jelentése rámutat: a pedagógusi a második legkeresettebb szakma Nyugaton az élen álló orvosi után. A tanárokat a fogorvosok, a villanyszerelők, gyógyszerészek és állatorvosok követik az igénylistán. Egyébként, mint arról írtunk, az elmúlt években nem csak a pedagógusok hagyták el az országot, jelentős számú diák is eltűnt az iskolapadokból – őket külföldön dolgozó szüleik vitték magukkal.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28653
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.