Igazságügyetlenség
béel
2018. október 21. vasárnap, 15:27
Nem visszamenőleges hatályú a kormányrendelet, amely megnöveli az ügyészektől megkövetelt szakmai tapasztalatot.

Tiszta vizet öntött a pohárba Tudorel Toader igazságügy-miniszter a kormány által hétfőn elfogadott sürgősségi rendelet ügyében, amely többek között az eddigi nyolc helyett tíz évre növeli az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályon (DNA) illetve a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztályon (DIICOT) tevékenykedő ügyészektől megkövetelt szolgálati időt.

Sokan attól tartottak, hogy ez a már most is ott dolgozó ügyészekre is vonatkozik, vagyis visszamenőleges hatállyal támaszt olyan feltételeket a közvádlókkal szemben, amelynek azok jelentős része nem felel meg, így távozniuk kell.

Toader azonban vasárnap reggel megnyugtatott mindekit.

„Az igazságszolgáltatás törvényeit módosító sürgősségi kormányrendelet polgári törvény, nem lehet visszamenőleges érvényű, tehát semmiben nem veszélyezteti a stabilitást” – szögezte le vasárnap  miniszter.

„A tíz éves szolgálati időre vonatkozó követelmény arra a több tucat ügyészre vonatkozik, akiket ideiglenesen helyeztek át a legfőbb ügyészségre, illetve a jövőben mindenkire érvényes lesz, aki a legfőbb ügyészségen akar tevékenykedni. Véleményem szerint egy esetleges újabb módosítás a kötelező szolgálati idő mellett magába kellene hogy foglalja azt az előírást is, -nálogy azoknak az ügyészeknek, akik a legfőbb ügyészségen, a DNA)-nál vagy a DIICOT) akarnak dolgozni, azoknak legalább a táblabírósági ügyészi képesítésnek megfelelő képzettséggel kelljen rendelkezniük” – írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében Toader.

Toader szerint a kormányrendelet a Velencei Bizottság ajánlásaival összhangban biztosítja a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) stabilitását, eltörli a bírák és ügyészek kedvezményes nyugdíjazásának lehetőségét, és egységesíti a különböző tisztségek elfoglalásához szükséges szolgálati időre vonatkozó kritériumrendszert.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28581
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.