Fotó: Daniel Man |Ghidlocal.com
A zene mindenkié?
papmeli
2018. október 19. péntek, 14:31
Sokan csodájára jártak, de akadt, akit zavart a közösségi zongora.

Egyetlen ember teremtette meg az ingyenes szabadtéri szórakozás lehetőségét több ezer nagyváradi számára, de egy másik el is vette tőlük. Ismeretlen tettesek megrongálták azt a pianínót, melyet az Ezredévi emléktéren (Piața Libertății) virágboltot működtető Marius Sabău Svédországból vásárolt a parkban sétáló váradiak szórakoztatására.

A virágárus korábban azzal vívta ki a lakosok szimpátiáját, hogy több ezer tulipánhagymát ültetett a parkban, a tavaszi színkavalkádnak csodájára jártak a helyiek és a turisták. Ezt fejelte meg a közösségi zongorával, melyet a boltja melletti lugasban állított fel. A közeli zeneiskola diákjaira gondolt elsősorban, hogy akik nem engedhetnek meg maguknak egy otthoni zongorát, legyen ahol gyakoroljanak.

A tulipános sétány a váradi Ezredévi Emléktéren. Fotó: Csaba Koller|Ghidlocal.com

A parkbeli pianínót nem csak ők használták, sok képzett vagy önjelölt zenész ült le mellé, és tavaszi-nyári estéken számos környékbeli sétált ki ide hallgatni az ismert vagy kevésbé ismert zeneszerzők műveit. A közösségi zongorának a turisták is csodájára jártak, sokan szóvá is tették a közösségi oldalakon: jó lenne, ha a váradi példa ragadós lenne.

Na, most már nincs amit utánozni: a váradi közösségi zongora elnémult, miután csütörtökre virradóra vandál kezek a hangszernek mind a 83, a húrok ütögetésére szolgáló kis kalapácsát kiszakították a helyéről. Pedig csak pár napot kellett volna várni, a virágárus azt tervezte, elszállítja a hangszert, hogy ne tegyen benne kárt a téli időjárás. Bár lesújtották a történtek, Marius Sabău idealizmusa határtalan: megjavíttatja és visszahelyezi a filagóriába a megrongált pianínót.

Közösségi zongorákat Európa-szerte találni, a forgalmas parkokba, pályaudvarokra, repülőterekre stb. kihelyezett hangszerek célja, hogy játszani tudó emberek örvendeztessék meg arra nem képes társaikat. Ahogy ez a férfi tette: 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28564
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.