A leváltottt Laura Codruta Kövesi helyére kiszemelt Adina Florea
Elviszi a DNA?
szabot
2018. október 19. péntek, 19:52
Adina Floreáról nyilatkozott a CSM, akit Tudorel Toader szemelt ki a DNA vezetésére.
Jóváhagyta ma délután a Legfelső Bírói Tanács (CSM) Adina Florea jelentkezését abba az új ügyészi testületbe, amely az ügyészek és bírák által elkövetett törvénytelenségeket lesz hivatott kivizsgálni. Az új testület élére a CSM a főügyészségről jelentkező Florena Strechi pályázatát hagyta jóvá.
 
A CSM korábban nem bólintott rá Adina Floreának arra a pályázatára, amellyel a Korrupcióellenes Ügyészség vezetését célozta meg, a CSM-nek viszont csak konzultatív a véleménye, a kinevezésnél nem kötelező figyelembe venni. A DNA élére Tudorel Toader igazságügyi miniszter javasolta Floreát, Klaus Iohannis államfő viszont még nem nevezte ki. 
 
Adina Florea ma a CSM-től távoztában azt nyilatkozta, jelentkezése az új testületbe nem tartalékmegoldás arra az esetre, ha Iohannis mégsem nevezné ki a DNA élére, hanem csak szakmai tevékenységének a folytatása. Ha az államfő kinevezi, akkor természetesen megy irányítani a korrupcióellenes ügyészeket. A Mediafax szerint a CSM plénumában is azt mondta, a két jelentkezésének nincs köze egymáshoz.
 
Amikor Adina Florea neve először felmerült, a központi sajtó egyből rákérdezett, hogy mi a véleménye az igazságügy, benne az ügyészek működését módosító törvényekről, amelyeket a PSD kezdeményezett és futószalagon szavazott meg. Azt válaszolta, hogy ezek bizonyára szükséges módosítások, és szerinte is voltak visszaélések a DNA-ban, ahol megrendelt dossziékat is gyártottak. Utána az is kiderült, hogy a DNA nyomoz olyan ügyben, amelyben Florea is érintett.
 
A Velencei Bizottság viszont ma közzétette értékelését a büntető törvénykönyvet és perrendtartást érintő módosításokról, amelyben aggódik a tervezett reform számos eleme miatt, mert szerinte a javasolt módosítások gyengítik a korrupció, az erőszakos bűncselekmények és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hatékonyságát. Mi több, azt javasolta a román hatóságoknak, értékeljék újra az összes módosítást átfogó konzultáció során, amellyel megszerzik a társadalmi bizalmat is az új módosításokhoz. A társadalmi bizalom megtörése világosan látszott azokon a tömegtüntetéseken, amelyeken a polgárok többek között ezek ellen a módosítások ellen tiltakoztak.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28570
Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.