Vadállattal ütközik? Jelentkezhet kártérítésért!

A vadkárok kifizetését is leegyszerűsítenék végre a vadászati törvény módosításával.
Hirdetés

Kártérítést kaphatnak ezentúl azok a gépkocsivezetők, akik közútra tévedő vadállatot ütnek el autójukkal és a jármű megrongálódik – derült ki többek közt a képviselőház mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának Gyulafehérváron zajló csütörtöki ülésén, melynek keretében a vadászati törvény készülő módosításairól egyeztettek.

A kártérítést a tervezet alapján az útkarbantartó vállalatnak kell majd kifizetnie, amennyiben korábban nem helyeztek ki figyelmeztető táblákat az érintett szakaszon, ha viszont eleget tett ennek a kötelességnek, a kártérítést állami büdzséből térítik meg. Egyébként épp szerdán írtunk arról, hogy halálosan megsebesített egy medvét a Nagyszeben–Szászváros autópályán egy kamion, a nagyvad nem messze a vadátjárótól kelt át a forgalmas sztrádán. A nyár folyamán több hasonló baleset is történt a pályaszakaszon.

Egy másik módosító javaslat arra vonatkozik, hogy a gazdák abban az esetben is kaphatnak kárpótlást a vadkárok után, ha nem tudják igazolni, hogy folyamatosan őrizték a mezőgazdasági területüket, de ezentúl az sem számítana, ha nem tudnak kihelyezni vadállatok elriasztására szolgáló eszközöket. Ioan Deneş vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter belátta: a jelenlegi előírások majdnem lehetetlen feltételekhez kötik a vadkárok utáni kárpótlás kifizetését, ezért van szükség a jogszabály módosítására.  

Hirdetés