Majd, ha baj van
gycsaba
2018. október 17. szerda, 17:35
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.

Az IRES közvélemény-kutató felmérése szerint Romániában csak minden ötödik lakás van bebiztosítva, pedig a megkérdezettek 80 százaléka tisztában van azzal, hogy a hatályos jogszabályok szerint ez valamennyi romániai lakástulajdonos számára kötelező érvényű. A biztosítás a törvény szerint a földrengés, földcsuszamlás és árvíz okozta károkat fedezi.

A hatóságok azonban ellenőrzéseket nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem végeznek, pedig a jogszabály arról is rendelkezik, hogy akár 500 lejre is megbírságolhatják azokat, akik nem tudják felmutatni a lakásbiztosításra vonatkozó bizonylatot.

A lakásbiztosításokat felügyelő hatóság (PAID) nyilvántartása szerint idén az év első felében 1 690 193 lakásbiztosítást kötöttek az országban, valamivel többet, mint egy évvel korábban. Országos szinten egyébként 7 238 974 lakhatásra használható ingatlannak nincs kötelező biztosítása a nyilvántartás szerint.

A kötelező lakásbiztosítás a fa- és vályogházak esetében évente 10 euróba, míg tégla- vagy kőházakra évi 20 euróba kerül. A megkötött szerződés kártérítést biztosít árvíz, földcsuszamlás vagy földrengés esetén 10 ezer, valamint 20 ezer euró értékben.  

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28535
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.