Fotó: MTI/Biró István
Hol a pénzük?
gycsaba
2018. október 17. szerda, 16:19
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNDC) szerdai döntésével kimondta azt, ami eddig is egyértelmű volt: az oktatásügyi minisztérium hátrányosan megkülönbözteti a magyar tanítókat azáltal, hogy nem kaphatják meg a román órák után járó plusz juttatást.
 
Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács vezetője a szerdai gyűlés után azt mondta, a szaktárcát törvény kötelezi arra, hogy a bérezésnél figyelembe vegye azt, hogy a magyar tanítóknak több órát kell tartaniuk az anyanyelvórák miatt, mint a román kollégáik. A minisztériumnak egy hónapja van arra, hogy megoldja a helyzetet, s amennyiben átlépi a határidőt, pénzbírságot kap a CNCD-től. 
 
Amint arról beszámoltunk, a román nyelv oktatásával kapcsolatos botrányba belebukott Valentin Popa volt tanügyminiszter július végén rendelte el, hogy októberre már ne utalják ki a kisebbségi nyelveken oktató tanítóknak a román nyelvórák megtartásáért járó juttatást. 
 
A szaktárca korábban túlórákként könyvelte el és fizette ki a kisebbségi iskolákban megtartott románórákat, melyek többletterhet rónak az ilyen anintézetekben dolgozó tanítókra. A kisebbségi nyelveken oktató iskolákban ugyanis az anyanyelvi írás, olvasás, kommunikáció és irodalom órák mellett tanítják a román nyelvet is, mely a román iskolákban az anyanyelv oktatásának számít.  
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28533

Beérkezett trackbackek

Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.