„Noi suntem români”
papmeli
2018. október 16. kedd, 18:21
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.

Nemcsak Gyulafehérváron, de a közeli városokban, Szászsebesen, Nagyenyeden és Balázsfalván is alig kapni már szálláshelyet a december elsejei Nagy Napra, amikor Románia az Erdéllyel való egyesülés centenáriumát ünnepli. Ahol mégis akad kiadó szoba, azt csillagászati áron kínálják, Balázsfalván például egy szobáért 420 lejt (!) kérnek egyetlen éjszakára.

A világraszóló ünnepségek színhelyén, Gyulafehérváron ennél is jobban tudnak élni a száz évben egyszer adódó lehetőséggel: egy garzonlakást legkevesebb 2.744 lejért, míg egy négy személy befogadására alkalmas kétszobás lakást 4.664 lejért vesztegetnek egy éjszakára, számolt be a szakportálok jelentései alapján az Agerpres. A gyulafehérvári hatóságok úgy számolnak, hogy

a december elsejei minivakáció idején több mint százezren látogathatnak el a nagy egyesülés bölcsőjébe.

Éppen ezért nagy erőbedobással készülnek az invázióra. Többek között azzal, hogy kizárják a gépkocsikat a városból: az ünneplő vendégeknek még a városkapuk előtt le kell parkolniuk, hogy ne duguljon be teljesen a belváros.

Paul Voicu alpolgármester szerint a Kolozsvár, Szászsebes és Zalatna felől érkezők számára a rendőrséggel közösen mintegy 4500 parkolóhelyet azonosítottak, többek között a környékbeli cégek parkolóit is használni fogják a célra. Újabb 300 parkolóhelyet szemeltek ki a buszok számára.

A sofőröket önkéntesek terelik majd a számukra kiszemelt parkolóhelyek felé,

onnan pedig autóbusz szállítja őket az ünnepségek helyszínére, a várba. Ezek félóránként közlekednek és több ideiglenes megállóban is megállnak, hogy felvegyék az autóiktól megváló vendégeket. A megállóknak ihletett módon a Centenárium1, Centenárium 2 stb. neveket adják. Az ünnepség után a vendégeknek ugyanide kell visszatérniük.

Persze, csak miután elfogyasztották az ünnepi ebédet, amely idén különbözni fog a megszokottól: a román nemzeti ünnep alkalmából általában felszolgált

babfőzelék helyett az ünnepi menüben túrós puliszka szerepel, igaz, a hagyománytól eltérően kolbász is dukál hozzá.

Azért nem árt résen lenni, ugyanis bár több adaggal készülnek mint más években, a 25-30 ezer porció mégsem lesz elegendő a százezer vendégnek.

A gyulafehérvári hatóságok a vendégek közérzetére is gondoltak: december elsején több állami intézmény is nyitva tart majd, hogy az átfagyott ünneplők megmelegedhessenek. Itt meleg teát és vizet is kapnak, és a mosdókat is használhatják. De több száz mobil WC-t is felszerelnek a városban a számukra.

A centenáriumi dínomdánom egész hétvégén, november 30. és december 2. között tart.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28521

Beérkezett trackbackek

Lehet vitatkozni az okokon, lehet fanyalogni, de tény: a magyar kormány székelyföldi támogatásai jobb életminőséget ereményeznek.
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.