Vége a spontán tüntetések korának Romániában?

A gyülekezési törvény módosítását a kormány már régóta fontolgatja, de a legfelsőbb bíróság mai döntése után meglehet, hogy nem lesz már szükség rá. A civilek perrel fenyegetnek.
Hirdetés

Előre be kell jelenteni minden nyilvános gyülekezést, ami köztereken vagy közutakon, illetve közintézmények, civil és közhasznú szervezetek székhelyének közelében történik – döntött a legfelsőbb bíróság hétfőn. A bukaresti ítélőtábla még júliusban fordult a legfelsőbb bírósághoz, mivel a bírói testületek nem tudtak arról megegyezni, hogy a nyilvános gyülekezést szabályozó törvény (1991/60-as törvény 3. cikkely) gyakorlatba ültetése során

a különböző székházak esetében mi számít „külső” vagy „belső” résznek.

Az említett törvény úgy szól, hogy nem kötelező bejelenteni a közintézményeknek helyt adó ingatlanok „külső vagy belső” részén szervezett gyülekezéseket, amit a bírói testületek többsége úgy értelmezett, hogy a székházak  közelében levő közterületen tartott nyilvános gyülekezéseket nem kell bejelenteni a hatóságoknak.

Ezzel ellentétes álláspontra jutott a legfelsőbb bíróság, mely hétfőn kimondta: a közintézménynek helyt adó ingatlan „külső” részén csak a bejárat és az épületet övező kerítés közti rész értendő, és csak az ebben a sávban szervezett gyülekezések mentesülnek az előre bejelentés kötelezettsége alól. Az intézmények közelében lévő utak (akár az úttestről, akár a járdáról legyen szó), nem tekinthetők az illető intézmény külső részének,

tehát az itt szervezett gyülekezéseket be kell jelenteni.

Az augusztus 10-i tüntetések nyomán, de már előtte is felmerült PSD-s berkekben, módosítani kellene a gyülekezési törvényt, hogy ne lehessen engedély nélkül elfoglalni a bukaresti Győzelem teret, mely a kormányellenes tüntetések állandó helyszíne lett. Carmen Dan belügyminiszter szeptember végén személyesen tett ígéretet arra, hogy előkészíti a gyülekezési törvény módosításának javaslatát. Később pontosított: a törvényt szakembereknek kell felülvizsgálniuk oly módon, hogy ne lehessen többé olyan tüntetést szervezni, melyért egyetlen személy sem vállal felelősséget.

Mind Carmen Dan szeptember végi bejelentése, mind a legfelsőbb bíróság mai döntése a civilek nemtetszését váltotta ki. Az Evoluție în Instituție nevű szervezet bejelentette: az Emberi Jogok Európai Bírósága elé viszi az ügyet, mert a román állam elveszi a spontán tüntetések jogát az állampolgáraktól. Szerintük a legfelsőbb bíróság zöld utat adott a csendőrségnek, hogy megbüntesse a tüntetőket, illetve erőszakosan lépjen fel a nem bejelentett, de békés tüntetések résztvevőivel szemben.

Hirdetés