Egy 2017-es tüntetés pillanatképe | Fotó: Digi 24
Nesze neked, jogállam!
Timi
2018. szeptember 25. kedd, 21:37
A gyülekezési jog módosítására már születtek javaslatok, de egyelőre a sötétben tapogatóznak annak kapcsán, hogyan szálljanak szembe a Facebookkal.

Az augusztus 10-i tüntetés tanulságait levonva módosítaná az 1991/60-as számú gyülekezési törvényt Carmen Dan belügyminiszter, derült ki a Szenátus védelmi bizottságának mai ülésén. Szerinte a csendőrparancsnok a törvény szerint járt el az erőszakos tüntetőkkel szemben, így Klaus Iohannis államfő és Augustin Lazăr főügyész politikai megfontolásból indítottak bűnvádi eljárást a csendőrség illetékesei ellen. A szociáldemokrata párti szenátorok

az internettel, pontosabban a Facebookkal szemben is intézkedéseket javasolnak, mivel több száz hamis felhasználó van a Győzelem téri tüntetések szervezői között, akik vandalizmusra és erőszakos cselekedetekre bujtogattak.

Konkrétumokról egyelőre nem esett szó, csak arról, hogy vissza kell szorítani a fiktív Facebook-felhasználókat, és meg kell büntetni a bujtogatókat és gyűlöletkeltőket. 

Az is elhangzott, hogy végérvényesen tiltsák be a tüntetéseket a bukaresti Győzelem téren, aminek a lehetősége már 2017 februárjában is felmerült. A gyülekezési törvény módosításának szükségességéről Speranța Cliseru, Bukarest prefektusa és Șerban Nicolae szenátor is beszélt.

A Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) közleményben tudatta: a PSD a békés tüntetések korlátozására készül, az ezzel kapcsolatosan elhangzott nyilatkozatok a PSD vezetőségének diktatórikus hajlamairól árulkodnak. George Dircă szenátor szerint a mai meghallgatás egy bohózat volt, melyet azzal a céllal szerveztek meg, hogy felmentsék a felelősség terhe alól azokat, akik a tömeg erőszakos feloszlatásáért feleltek. 

Az USR is módosítaná a gyülekezési törvényt, de oly módon, hogy az ne sértse a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés jogát,

sőt, a tüntetésszervezés könnyítését vonja maga után. Javasolják, hogy online is lehessen tüntetéseket bejelenteni, és a bejelentés elmulasztása ne adjon okot a feloszlatásra. A szimultán gyülekezések lehetőségét is megteremtenék, ugyanis az önkormányzatok gyakran azzal lehetetlenítenek el egy tüntetést, hogy rászerveznek egy másikat. Az USR azt is szeretné elérni, hogy korlátozások nélkül, bármilyen közterületen lehessen tüntetni, az erőszakszervek pedig csak az erőszakos demonstrálókkal szemben lépjenek fel, és hagyják, hogy a békés tüntetők folytathassák akciójukat.

A gyülekezés szabadságához való jogot egyébként nemcsak az alkotmány, illetve a gyülekezési jogra vonatkozó 1991-es évi 60-as törvény, hanem az alapvető emberi szabadságokról és jogokról szóló nemzetközi egyezmény is garantálja.

Az, hogy szükség van a törvény módosítására, mi sem illusztrálhatja jobban, mint a románoktatás módosítása miatti, e heti megmozdulások körüli szervezési nehézségek. De egészen biztosan nem ez motiválja a kezdeményezőket.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28273
Az ukrán parlament óriási győzelemként szavazta meg a nyelvtörvényt, amely a kisebbségi nyelveket a magánszférába szorítja.
A Liga 1 legidősebb aktív játékosa lett a szentgyörgyi futballklub ügyvezető igazgatója.
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.