Tilosban
papmeli
2018. október 12. péntek, 12:21
S akkor még csodálkozunk, hogy miért van ennyi baleset?

Aggasztó dolgok derültek ki a romániai gépkocsivezetői szokásokról egy 15 ezres mintán végzett felmérésből. Eszerint a hazai sofőrök fele telefonos üzeneteket vált vezetés közben, míg 60 százalékuk telefonon beszél.

Tíz sofőrből négy elismerte, hogy került már emiatt balesetközeli helyzetbe, míg három azt is bevallotta, hogy e zavaró tényezők miatt elveszítette uralmát a jármű felett. Igaz, a gépkocsivezetők fele azt is elárulta, hogy rendszeresen fel szokta húzni magát a volánnál. Más figyelemelterelő szokásaik is vannak a román autósoknak, a megkérdezettek fele azt állította, hogy szokott enni vagy kávét inni miközben vezet.

Ez azonban még ártalmatlan szokásnak tűnik ahhoz képest, hogy tíz sofőrből kettő a közösségi oldalakat is szokta böngészni miközben vezet, és van, aki élő Facebook-közvetítést is készít ilyenkor. Utóbbit csupán a megkérdezettek három százaléka állította, azonban az elmúlt időszakban több súlyos baleset is történt ez okból.

A gyalogosok sem mindig vétlenek, ha balesetveszélyről van szó, nekik főleg a telefon és a zenehallgatás vonja el a figyelmüket attól, hogy körültekintően közlekedjenek. A járókelők fele állította azt, hogy a mobiltelefonját bújja miközben átkel az úton, míg tízből három fejhallgatón zenét hallgat.

A felmérés a „Légy éber a volánnál” elnevezésű országos kampány keretében készült július 20. és szeptember 17. között. A 15.150 megkérdezett közül 13 ezer volt gépkocsivezető, 73 százalékuk azt állította, hogy naponta volánhoz ül.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28480
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.