Kártyáznak
papmeli
2018. október 12. péntek, 15:55
Még a siralmas téesznyugdíjakat is bankkártyára utalná az állam.

Egy tervezet szerint jövőtől minden nyugdíjat bankszámlára utalnának, hogy így megspórolják a Román Postának a javadalmazások kézbesítéséért fizetett összeget. 2019-től már falun sem csengetne a postás a nyugdíjjal, az itteni kisnyugdíjasoknak is kártyázni kellene.

A gazdasági és munkaügyi minisztérium az újítással 600 millió lejt spórolna meg, jelenleg ugyanis ennyit fizet a postának szolgáltatásaiért. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) adatai szerint az idei második félévben 5,2 millió nyugdíjas szerepelt a nyilvántartásnak, az átlagnyugdíj pedig 1.122 lej volt.

A nyugdíjasok egy része, 1,7 millió személy jelenleg is bankszámlára kapja javadalmazását, január elsejétől ezt a kifizetési módot mindenkire kiterjesztenék. Félő azonban, hogy az intézkedés nem hozza meg a várt sikert, tekintetbe véve, hogy a nyugdíjasok mintegy egyharmada falun lakik, és az idős emberek számára bonyodalmas lehet városra, bankfiókba utazni a pénzükért. Ami a téesznyugdíjasok esetében alig pár száz lej.

Ráadásul nemcsak a postai szolgáltatás, hanem a bankszámla üzemeltetése is pénzbe kerül, egyes bankok akár 50-90 lejt is elkérhetnek ezért. Eugen Teodorovici gazdasági miniszter ellenben azt ígéri, hogy a nyugdíjasoknak nem kell kezelési költséget fizetniük a bankkártyák használatakor, sőt, különböző bónuszokban is részesülhetnek az új kifizetési móddal. De az utolsó szó a bankoké.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28484
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.