Nívó!
Jean St'Ay
2018. október 11. csütörtök, 08:51
De ennyiben kábé ki is merül a reformizmusuk. A (szerintük is) hülyék maradnak, ahol vannak.

Mindenek előtt, le kell rántsuk a titok fátylát a botrány szereplőiről. Mert hogy egyik ismeretlenebb, mint a másik. Kezdjük a kevésbé ismeretlennek. Ő Adrian Țuțuianu, a dâmbovițai szociáldemokrata (PSD) vezér, aki leginkább azzal írta be magát a közelmúlt politikai hadtörténetébe, hogy egyike volt a Liviu Dragnea ellen (nagyjából hiába) lázadó PSD-bojároknak.

A még ennél is kevésbé ismert másik felet úgy hívják, hogy Dănuț Andrușcă. És – meglepetés? – ő az gazdasági miniszter. Ja, ő is a PSD valamelyik politikai észkombájn-inkubátorából került oda, ahova.

Nos, a dolog úgy történt, hogy a hét elején a Nemzeti Liberális Párt benyújtott egy egyszerű bizalmatlansági indítványt Andrușcă miniszter ellen, arra hivatkozva, hogy izé, lopja a napot. Az indítványt a szocdemek persze jól kivesézték. És ezen a megbeszélésen hangzott el pár arcpirító mondat Țuțuianu úr szájából, amint azt egy hangfelvétel bizonyítja.

Țuțuianu úr egyrészt azt mondta a PSD-ről, hogy „majmok pártja”, amelyet Dragnea úr úgy irányítgat, ahogy éppen akar. Aztán ostorozni kezdte Románia szerinte (is) legdilettánsabb kormányát. És itt jutott kitüntetett szerephez „a legidiótább” miniszter, Andrușcă úr: „Ez a miniszter annyira ostoba, hogy öt percnél tovább képtelen odafigyelni, ha valaki beszél hozzá. Ja, és annyi köze van a gazdasághoz, hogy volt egy gumiabroncs-javító műhelye.”

Az idiótázás természetesen a leidiótázott fülébe is eljutott, aki nem nagyon válaszolt semmit. Pedig a fenti mondat nem is tart öt percnél tovább.

Közben a liberálisok bizalmatlansági indítványa fölött is ítélkezett a képviselők házának plénuma: szépen (és várható módon) megbukott. A román kormány legidiótább minisztere, Dănuț Andrușcă tehát marad a helyén. Leglábbis egyelőre.

Békesség.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28464
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.
Több mint félszáz egykori politikai fogoly holtteste vár a végtisztességre.
Hiába nyert decemberben Román Kupát a kanadai Don MacAdam, alig két hónap után kirúgták.
A székely foci körül terjengő etnikai botrányfelhő értelmezése, (helyi) román szemszögből. Jó is, nem is.
A Világörökség számos helyszínét adó gazdag kultúra, gyönyörű tengerpart, kiváló ételek – így jellemzik Vietnámot „túravezetőink”, a kolozsvári Bíró Sára, Sánta Levente és Toró Tamás. Útibeszámolónk második részében az ország északi, középső és déli részén kalandozunk.
A székelyudvarhelyi Berecz Edgárt mostanság a lovas akrobatika foglalkoztatja, de volt már minden, amit csak el lehet képzelni.
A legendás rendezőegyéniség és színházalapító életének 91. évében hunyt el.
Pedig egységes, meg szuverén, meg oszthatatlan. És belső ellenségnek itt vannak a székelyek, a magyarok. De úgy látszik, ez valamiért már nem elég.
Saját, tehát friss és helyi termékeit árulja a Mezőgazdasági és Állatorvosi Egyetem.
Nos, nem a mioritikus haza költségvetésére vonatkozó adatsorokat.
Sok mindennel vádolja a szerző az 1989 utáni román kormányokat. Például azzal is, hogy eladják a mioritikus haza szuverenitását a magyaroknak.
Botrányt csinált a kormánytöbbség, mert hat tagja is megszavazta az emelést a röhejes 84 lejről.
A PSD polgármesterei is látják, hogy csődbe viszi a településeket. Az RMDSZ-esek közül eddig egyedül Kereskényi bírálja.