Illusztráció: Pixabay
apa, kezdődik
gycsaba
2018. október 11. csütörtök, 15:52
Nem vehetnek örökbe gyereket a meleg párok.

A népszavazási kampányhoz hasonlóan vélhetően újabb vitákat gerjeszt majd az elkövetkező időszakban a bejegyzett élettársi kapcsolat kérdése, az erről szóló törvénytervezet még nem végleges formáját a Hotnews ismertette.

Azt nyilván nehéz lenne megtippelni, hogy a tervezet jelenlegi tartalmából mennyi marad majd a végleges verzióban, a fontosabb cikkelyekből azonban még így is érdemes szemelgetni. 

- Azok a heteroszexuális vagy homoszexuális párok, akik nem tudnak vagy nem akarnak összeházasodni, közjegyző előtt hivatalosíthatják az élettársi kapcsolatukat, amennyiben konszenzusos alapon így szeretnék közös életüket családi életként megszervezni;

- Az élettársi kapcsolat bejegyzésére abban az esetben biztosítanának törvényes keretet, ha mindkét fél betöltötte a 18. életévét, egyik fél sem házas, a pár egyik tagja legalább román állampolgár, vagy külföldiként legalább egy éve állandó lakcímmel rendelkezik Romániában;

- A regisztrált élettársak nem vehetik fel egymás nevét;

- Rájuk is vonatkozik a szülői jogok és kötelezettségek összessége, amennyiben az élettársi kapcsolat során gyerekük születik, az azonos nemű párok viszont nem fogadhatnának örökbe;

- Az egyik fél elhalálozása esetén a másik fél családtagnak minősül, a partner örökli a vagyonát;

- A határon túl regisztrált élettársi kapcsolatokat a román állam is elismeri, mi több, a külföldön megkötött melegházasságok esetében a házasok ugyanolyan jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek Románia területén, mint a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők.

A tervezet - amely várhatóan a jövő héten kerül a parlament elé - az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) javaslata nyomán állt össze azt követően, hogy az alkotmánybíróság az elhíresült Coman–Hamilton-ügyben kimondta: egy homoszexuális pár által fenntartott kapcsolat ugyanolyan címen tartozhat a „magánélet” és a „családi élet” fogalma alá, mint egy heteroszexuális pár kapcsolata. A tervezet kidolgozásában egyébként a Nemzeti Liberális Párton (PNL) kívül valamennyi parlamenti frakció szerepet vállalt. Az ortodox egyház már egyértelművé tette: határozottan elítéli a regisztrált élettársi kapcsolatot, képviselői szerint ez az első lépés az azonos neműek házasságának irányába, hogy azt lassan-lassan elfogadtassa.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28469
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.
Szakszerű elemzés arról, hogyan járatja le magát a mioritikus haza a nemzetközi katonai stratégiai pályán. És persze, Magyarország megint jobban teljesít.
A magyarellenes szurkolói megnyilvánulások sem szegik kedvét a Sepsi OSK futballcsapat tulajdonosának, aki ugyanolyan sikerrel próbálja megállni a helyét a román labdarúgás élvonalában, mint a kenyérpiacon.
A szenátus ismét megszavazta az államfő által korábban kifogásolt jogszabályt.
Ha jobban belegondolunk, ezen nagyon nincs mit csodálkozni. Tessék, a magyarázat.
A katolikus egyház is halad a korral, ha a pápalátogatás megszervezéséről van szó.
Ki kell találni valamit a hasznosításukra, döntöttek a háromszéki elöljárók.
Aztán be is zárt, de közben jól megnéztük magunknak a nemzetközi ebseregletet, és saját győzteseket is választottunk, ha már kutyaszépség és verseny.
Megalapozottak-e az Afrikával kapcsolatos sztereotípiáink? Erről is beszélgettünk Lukács János Istvánnal, aki nemrég tért haza ugandai önkénteskedéséből. Azt is elárulta, milyen erdélyi magyar vonatkozása van az afrikai országnak.
Most szavazta meg a szenátus, hogy feloldják az 1938-89 közötti döntések titkosságát.
Szerző szerint azáltal, hogy meg akarják fúrni Laura Codruța Kövesi jelölését az európai ügyészi székbe, az ország vezetői tulajdonképpen Románia érdekei ellen cselekszenek.