Képünk értelemszerűen illusztráció.
nedves premier
Jean St'Ay
2018. október 4. csütörtök, 12:48
A híres bácsi szellemerdőtől egy köpésre. Kolozsvár belterületén. És nem csak vízi paradicsom lesz ott!

Igaz, ugyan, hogy nem egy nap alatt teremtődik meg, mint annak idején a vizek, de azért elég gyorsan. 2020 októberében már meg is nyílik.

Persze, az isteni segítségen kívül azért hozzáértés, hozzáértők, no meg pénz is kellett hozzá. Nem is kevés. Körülbelül 30 millió kemény lej. Nos, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem meg is szerezte az összeg oroszlánrészét, mégpedig uniós alapokból, a teljes költségvetés 3%-át pedig saját „zsebből” teszi bele a projektbe. Ezen a héten alá is írták a szerződést az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökséggel, ami egyben azt is jelenti, hogy meg lehet kezdeni az érdemi munkát. Sőt, a projektet bemutatták a kolozsvári polgármesteri hivatal városrendezési bizottságának színe előtt, mert, ugye, a 64 hektáros biológiai kutatóközpont és park Kolozsvár belterületén épül fel. A hírek szerint az illetékesek meg is kaptak minden szükséges engedélyt. Ha minden ilyen karikacsapás-szerűen menne...

A hatalmas létesítmény kettős célt szolgál majd: egyrészt az egyetem használhatja, különböző kutatási tevékenységekre, másrészt pedig a nagyérdemű közönség, ha éppen kedve szottyan egy hatalmas parkban sétálgatni, no meg szárazföldi és vízi élőlényeket nézegetni. Ami a szárazföldi állatokat illeti, lesz ott minden, ami hazai háziállat, netán kedvenc: szarvasmarha, juh, disznó, eb, madár, nyúl, nutria, és a sornak itt nincs vége.

És biza, itt áll majd Erdély legnagyobb akváriuma is, amelyben a hazai édesvízi és tengeri élőlények példányait fogják gondozni, szintén kettős, kutatási és szórakozva nevelési céllal.

Nos, alig várjuk már a megnyitót. Mert a bácsi erdőben bujkáló ufókkal és egyéb természetfeletti lényekkel ellentétben az említett lénytársak (mármint az állatok) legalább konkrétan megnézhetők, sőt, az is elképzelhető, hogy bizonyos esetekben kézzel foghatók lesznek.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28380
S akkor még csodálkozunk, hogy kezükbe vennék a sorsukat?
Amikor az volt a tét, hogyan tanítsanak meg mindenkit olvasni és írni, nem volt magától értetődő, hogy ezt Magyarországon és részben Erdélyben magyarul kell tenni.
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.