Illusztráció | Fotó: Pixabay
Az időjárásról jelentjük
Szerző: Főtér.ro
2018. szeptember 28. péntek, 17:26
Trópusi légtömegek és hirtelen lehűlések egyaránt jöhetnek.

Napsütéses, de éjjelente helyenként fagyos októberre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) pénteken közzétett előrejelzéséből.

A meteorológusok szerint a 1961–2017 között mért októberi átlaghőmérséklet jellemzően 5–7 Celsius-fokkal alacsonyabb a szeptemberinél, de az időjárás stabilabb, mint az ősz első havában, napokon át kitarthat a derűs idő. Az 1961–2017 között mért adatok szerint októberben 10 és 12 Celsius-fok közötti az átlaghőmérséklet a Bánságban, a Partiumban, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldva egyes régióiban. A Fekete-tenger romániai partvidékén és a Duna-deltában még ennél is magasabb átlagértékeket mértek októberben az elmúlt 56 évben.

Erdélyben, Máramarosban, Moldva területének nagy részén az év tizedik havában jellemzően 8–10 Celsius-fok körül alakul az átlaghőmérséklet, az 1500 méternél alacsonyabb hegységekben és hegyek között elterülő medencékben viszont 4 és 8 fok közötti ez az érték. 1500 méter fölött 2-4 Celsius-fokra kell számítani, a hegycsúcsokon fagypont alá süllyedhet a hőmérséklet.

A trópusi légtömegek érkezése esetén októberben is előfordulhatnak nyárias napok, 1952. október 3-án például 39 Celsius-fokot mértek a Ialomiţa megyei Armăşeşti településen. Ugyanez a hónap a hirtelen lehűlések időszaka is lehet, nem ritka, hogy negatív értékeket mérnek októberben: 1988 október 27-én például Bodzafordulón -21,3 Celsius-fokot mutattak a hőmérők.

Az ősz második hónapjában a mérések alapján kevés csapadék esik, 30–50 liter négyzetméterenként az ország régióinak többségében – derül ki az ANM tájékoztatásából.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28308
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.