Lázálom
béel
2018. szeptember 21. péntek, 07:29
Aggasztó a statisztika.

Egyre szomorúbb a nyugat-nílusi vírus terjedésének idei mérlege: május 2-a és szeptember 19-a között országszerte 25 halálesetet és 215 agyhártyagyulladást okozott a nyugat-nílusi vírus – közölte a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ (CNSCBT).

A héten négy újabb halálesetet és 19 új megbetegedést regisztráltak. 

A 19 új agyhártya-gyulladásos eset megoszlása a következő: öt eset Bukarestben, három Iaşi, két-két eset Bacău, Bihar és Dolj, és egy-egy eset Krassó-Szörény, Prahova, Galac, Vaslui és Suceava megyében.

A legtöbb személy, hét, Bukarestben hunyt el a fertőzés következtében, a többi haláleset közül négy Iaşi, kettő-kettő Konstanca, Olt és Dolj, és egy-egy Fehér, Brăila, Galac, Kovászna, Dâmboviţa, Suceava, Teleorman és Prahova megyében történt.

Az idei adatok jóval aggasztóbbak a tavalyiaknál, tavaly ugyanis hat haláleset történt a vírus miatt.

A járványt a szúnyogok terjesztik, ezért a szakemberek arra számítanak, hogy a hőmérsékletek csökkenésével visszaesik a fertőzések száma.

A fertőzés a gyenge immunrendszerű személyekre lehet veszélyes, tünetei magas láz, erős fejfájás, izomgyengeség, hidegrázás, fáradságérzet, fényérzékenység.

Megelőzésképpen a szúnyogcsípések ellen kell elsősorban védekezni, a lakosságnak azt javasolják, hogy szereljenek szúnyoghálót az ablakokra, használjanak rovarirtó szereket a lakásban és a ház körül, távolítsák el a lakás környékéről a hulladékot, és kerüljék a vizes, mocsaras helyeket. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28218
Egy új törvénytervezet olyan területeket adna át az egyházaknak, melyek soha nem álltak egyházi tulajdonban. Az erdészeti szakszervezetek tiltakoznak.
A román miniszterelnök asszony olyat mondott, hogy a Brüsszelben ücsörgő politikusok leestek a székről.
Lehet, hogy nem is akkora pótcselekvés az RMDSZ centenáriumvégi pótcselekvése.
A szerző szerint van abban valami, hogy aki nem megy el szavazni, az ne ugráljon utána az utcán. A megoldás? A kötelező voksolás, persze.
Lezárták a csendőrök elleni eljárást, a bírságokat már korábban érvénytelenítették, az SZNT pedig nem nyújt be fellebbezést.
Megnéztük az idegenforgalmi minisztérium legújabb turistacsalogató videóját, de fogalmunk sincs, mi célból készülhetett.
Hétfőn nem tudott megjelenni a bíróság előtt, mivel baj van a gerincével.
Az Osztrák-Magyar Monarchia egykori fürdővárosát felterjesztenék az Európa legszebb termálfürdőit összesítő UNESCO-listára.
Álfogorvost buktatott le egy anyuka Suceaván. A durva az, hogy egy négyéves gyermek életét veszélyeztette.
Persze csak szőr mentén: hogy jelenlétével a Szacsvay-szobornál miért tolta az RMDSZ kampányszekerét.
Ha az illetékesek adót vetnének ki a román politikai elit ostobaságára, azonnal megtelne az államkincstár.