Az utolsó bástya
pazs
2018. szeptember 14. péntek, 17:44
Az alkotást a Magyar Nemzeti Filmalap finanszírozza, rendezője Szász János.

Az utóbbi években egyre többen hiányolták, hogy Magyarországon nem készül klasszikus, kosztümös, nagy költségvetésű magyar történelmi film. Ez a helyzet változni látszik: a Magyar Nemzeti Filmalap a honlapján jelentette be, hogy az MNF Nándorfehérvár hőseiről készülő történelmi film előkészítését támogatja. Az utolsó bástya című filmtervnek a Filmszakmai Döntőbizottság 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg.

Az utolsó bástya központi története a magyar történelem egyik legfényesebb korszakában, a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik.

Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani.

A készülő film látványos, megrázó és felemelő történetével az alkotók szándéka szerint széles közönséget, minden generációt meg fog szólítani itthon és külföldön egyaránt – fogalmaz a közlemény.

A filmet Szász János János (a Woyzeck, a Witman fiúk, A nagy füzet, A hentes, a kurva és a félszemű alkotója) rendezi, a filmtervet Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál, Megdönteni Hajnal Tímeát) producerek Hegedűs Bálint (Kincsem, Liza, a rókatündér) forgatókönyvíróval közösen mintegy két éve fejlesztik.

Szász János az MTI-nek elmondta: nagyon megtisztelő volt számára, hogy rá gondoltak.

„Nem volt bennem egy pillanatra sem kétség, hogy ne vállaljam el.

Elolvastam a forgatókönyvet, amit nagyon izgalmasnak találtam” – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az 1456-os nándorfehérvári viadal a magyar történelem talán legdicsőségesebb fejezete.

Szász János, a Nándorfehérvár-film rendezője|Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI

A modern eszközökkel készülő film a nándorfehérvári ostrom alatt játszódik egy olyan korban és légkörben, amelyben a szereplők tudják, hogy bármelyik pillanatban meghalhatnak hazájukért. Mint mondta, korosztályt és felfogást tekintve is széles közönségnek szóló, nagy formátumú filmet szeretnének készíteni.

A rendező szerint ezzel az alkotással megteremthetők végre azok az elképesztő erejű magyar hősök, akikről sokféle feltáratlan, egymásnak sokszor ellentmondó életrajzi adat maradt fenn, mint például Hunyadi János esetében.

Hunyadi János zseniális hadvezér és Kapisztrán János alakja is megjelenik a filmben, akiknek hite, hazaszeretete és megszállottsága „hegyeket mozgatott” meg

és a csapataik egyesülésével megfutamították a túlerőben lévő törököket.

Szász János elmondta, hogy a film szórakoztató lesz, de ugyanakkor kemény, lélegzetelállító csatajelenetekkel és reményei szerint elképesztő modern látványvilággal készül el.

A gyártás előkészítésének folyamata várhatóan decemberben fejeződik be, a tervek szerint a forgatás jövő nyáron kezdődhet el. A szereplők kiválasztása hamarosan elkezdődik, Szász János annyit elárult, hogy török és szerb színészek is feltűnnek majd a filmben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28147
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.