Titokzatos szolgák
béel
2018. szeptember 14. péntek, 08:27
Egy kicsit soknak tűnik.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 1990 óta összesen 565 megállapodást kötött különböző állami intézményekkel, ezek közül jelenleg 337 van érvényben – jelentette ki Claudiu Manda, a parlament SRI tevékenységét megfigyelő bizottságának elnöke azt követően, hogy csütörtökön maratoni, nyolcórás szeánsz keretében hallgatták meg a SRI igazgatóját, Eduard Hellviget.

A bizottság az összes megállapodás szövegét bekérte, ugyanakkor kiemelt figyelmet fordít az igazságügyi intézményekkel aláírt titkos paktumokra. Mint kiderült, a bírák és ügyészek szakmai tevékenységét felügyelő Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanáccsal (CSM), az Országos Korrupcióellenes Ügyosztállyal (DNA), a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztállyal (DIICOT), a legfőbb ügyészséggel illetve más igazságügyi szervekkel összesen 18 megállapodást írt alá. Ezek közül kettő olyan van, amely titkos, és a terrorfenyegetés elleni fellépésre vonatkozik.

Mint ismeretes, a SRI és az igazságügyi intézmények közötti titkos paktumok ügye a kormány egyik vesszőparipája, mivel azt állítják: azok révén a hírszerzés összefonódott az ügyészségekkel, irányítása alá vonta őket, és egyfajta „párhuzamos államot” létrehozva koholt vádak alapján levadássza azokat a politikusokat és üzletembereket, akik nem engedelmeskednek neki.

Manda szerint egyébként Hellvig azt is elmondta, hogy az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetés előtt a SRI jelezte az illetékes intézményeknek, hogy a megmozdulás erőszakba torkollhat. Ezekről Carmen Dan belügyminiszter korábban azt mondta: általános jellegűek voltak, és nem utaltak arra, hogy rendészeti szempontból válságos helyzet alakulhat ki.

A bizottság arra is fényt akar deríteni, hogy a tüntetést a kormány megdöntését akaró külföldi erők finanszírozták, ahogy azt a nagyobbik kormánypárt, a PSD állítja. Manda szerint ugyanakkor a SRI nem rendelkezik ilyen információkkal.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28136
Létezik-e szerelem első látásra, működhet-e a távkapcsolat, számít-e a korkülönbség, áthidalható-e a hűtlenség? – keressük a választ Szabados Andrea párterapeutával. A párkapcsolatok nem működnek maguktól, figyelmeztet, ezért jobb beszélni róla.
Az állami bányavállalatnak elege lett abból, hogy ide járnak a katasztrófaturisták fotózkodni.
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.