Fotó: Facebook | Székely Nemzeti Tanács
Tervező kerestetik
Szerző: Főtér.ro
2018. szeptember 13. csütörtök, 20:37
Nem találnak tervezőt az erdélyi polihisztor által tervezett Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítására.

Nem talál tervezőt a Székely Nemzeti Múzeum épülete felújításához a Kovászna megyei önkormányzat –hívta fel a figyelmet Tamás Sándor megyei tanácselnök. A Kós Károly által tervezett, kiemelt értékű (A kategóriás) műemlékek kivitelezési terveinek az elkészítésére immár kétszer hirdettek közbeszerzést, de egyetlen jelentkező sem akadt.

Tamás Sándor szerint az ilyen típusú műemlékekhez nehéz tervezőt találni, ezért Gyulafehérvárról, a központi régió fejlesztési  ügynökségétől kértek segítséget. A román állam is késve hirdette meg az EU-s pályázatokat, de késlelteti a műveleteket a rendkívül bonyolult és bürokratikus közbeszerzési rendszer is. Bíznak abban, hogy nem csúsznak ki a munkával az Európai Unió 2020-ban záruló költségvetési ciklusából. A másfél éve kötött szerződés szerint a múzeum felújítási munkálatait 60 hónap alatt kell elvégezni – nyilatkozta Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács 21,8 millió lejt fordíthat a munkálatokra, melyből a 4,9 millió lej az önrész és a nem elszámolható költségek. Az összeg nagyobb részét az EU biztosítja.

A beruházás során teljesen felújítják a múzeum főépületét, a két hajdani múzeumőri lakást, amelyből az egyik jelenleg irodáknak ad helyet, a másik raktárként működik. A múzeum parkjában tájépítészeti munkálatokat végeznek el, és részlegesen átalakítják a múzeumi látogatói útvonalat is. Emellett elérhetővé teszik a kiállításokat a fogyatékkal élők számára, bronzból öntött maketteket, Braille-írással ellátott címkéket és táblákat, tapintható térképeket helyeznek ki. A felújítás során interaktív tevékenységekre alkalmas helyiségeket alakítanak ki a múzeum főépülete mögött található adminisztratív épületben.

Az év végéig teljesen kiürítik a múzeum épületét. Utolsókként a kiállítótereket zárják be a látogatók előtt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28135
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.