EP-t hánynak
béel
2018. szeptember 13. csütörtök, 13:03
És határozatot is elfogadnak.

Még jóformán ki sem hűltek a szavazógombok a Magyarországgal szemben az uniós alapértékek megsértése miatt megindítandó eljárás szerdai szavazása után, az Európai Parlamentben (EP) csütörtökön máris a jogállamiság romániai helyzete került napirendre.

Csütörtökön délelőtt az EP frakcióvezetői megszavazták, hogy októberben határozatot fogadnak el a romániai helyzetről.

A csütörtöki döntés értelmében az EP következő, október 1. és 4. közötti plenáris ülésen vitatják meg a jogállamiság romániai helyzetét, majd az október 22. és 25. közötti ülésen szavaznak a helyzetet taglaló határozatról. Az október eleji vitára Viorica Dăncilă miniszterelnök is meghívást kapott.

Vagyis jó volt Cristian Diaconescu volt külügyminiszter megérzése, aki már a Magyarországról szóló szerdai szavazás után jelezte: most Románia kerül „terítékre” az igazságszolgáltatás helyzete miatt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28124
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.