Illusztráció | Fotó: Pixabay
Disznóság!
Timi
2018. szeptember 11. kedd, 18:18
A sertések likvidálásával keletkezett kárnak legalább a felét kifizetné Brüsszel, de Románia mindmáig nem kérvényezte a támogatást.

Az Európai Bizottsághoz mindmáig nem érkezett hivatalos megkeresés Románia részéről az ország sertéstenyészeteit padlóra küldő afrikai sertéspestis miatt, annak ellenére, hogy az EU a kártérítésre kifizetett összegek 50-75 százalékát állná – erősítették meg cursdeguvernare.ro portálnak Brüsszelből. Az elmúlt három évben Románia egyedül azt az 1,2 millió eurót kapta kézhez, melyet az Európai Bizottság kifejezetten a sertéspestis megelőzésére szánt különleges költségvetésből utalt át.

A portál által megkérdezett brüsszeli sajtószóvivő elmondta, ha Románia pénzt igényelne a sertéspestis megfékezésére, nagyon pontosan meg kellene határoznia, mire is költi a pénzt. Brüsszel a tenyésztőket ért kár mintegy 50-75 százalékát fizetné ki. Ehhez azonban – értelemszerűen – kérvényezni kell a támogatást. Ugyanakkor a már felvett 1,2 millió euró pontos elszámolását sem lehetne elkerülni.

A legutóbbi összesítések szerint eddig mintegy 160 ezer fertőzött sertést pusztítottak el,

az ország 11 megyéjében, összesen 190 településen, és 826 fertőző gócot azonosítottak. A legutóbbit éppen ma a Galați megyei Tudor Vladimirescu településen. A múlt héten a településen kívül 15 fertőzött sertést öltek meg, de a kórokozó jelenlétét ismét kimutatták egy gazdaságnál.

A szakértők szerint az érintett gazdaságok tíz kilométeres körzetében minden sertést meg kell semmisíteni kizárva annak a lehetőségét, hogy a kór ismét megjelenjen, és szigorúan betartva a biztonsági követelményeket. Egyes sajtóértelmezések szerint a szakértők mai közleménye azt jelenti, hogy

az érintett gazdaságokban betilthatják a tenyésztést.    

Szeptember 15-ig több mint 3 ezer kártérítési igénylés érkezett az országos állategészségügyi hatósághoz, összesen 47 millió 600 ezer lej értékben. Ebből mindössze 167 kérvényt bíráltak el, és 507 ezer 890 lejt fizettek ki a gazdáknak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28094
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.