Illusztráció | Fotó: Pixabay
Disznóság!
Timi
2018. szeptember 11. kedd, 18:18
A sertések likvidálásával keletkezett kárnak legalább a felét kifizetné Brüsszel, de Románia mindmáig nem kérvényezte a támogatást.

Az Európai Bizottsághoz mindmáig nem érkezett hivatalos megkeresés Románia részéről az ország sertéstenyészeteit padlóra küldő afrikai sertéspestis miatt, annak ellenére, hogy az EU a kártérítésre kifizetett összegek 50-75 százalékát állná – erősítették meg cursdeguvernare.ro portálnak Brüsszelből. Az elmúlt három évben Románia egyedül azt az 1,2 millió eurót kapta kézhez, melyet az Európai Bizottság kifejezetten a sertéspestis megelőzésére szánt különleges költségvetésből utalt át.

A portál által megkérdezett brüsszeli sajtószóvivő elmondta, ha Románia pénzt igényelne a sertéspestis megfékezésére, nagyon pontosan meg kellene határoznia, mire is költi a pénzt. Brüsszel a tenyésztőket ért kár mintegy 50-75 százalékát fizetné ki. Ehhez azonban – értelemszerűen – kérvényezni kell a támogatást. Ugyanakkor a már felvett 1,2 millió euró pontos elszámolását sem lehetne elkerülni.

A legutóbbi összesítések szerint eddig mintegy 160 ezer fertőzött sertést pusztítottak el,

az ország 11 megyéjében, összesen 190 településen, és 826 fertőző gócot azonosítottak. A legutóbbit éppen ma a Galați megyei Tudor Vladimirescu településen. A múlt héten a településen kívül 15 fertőzött sertést öltek meg, de a kórokozó jelenlétét ismét kimutatták egy gazdaságnál.

A szakértők szerint az érintett gazdaságok tíz kilométeres körzetében minden sertést meg kell semmisíteni kizárva annak a lehetőségét, hogy a kór ismét megjelenjen, és szigorúan betartva a biztonsági követelményeket. Egyes sajtóértelmezések szerint a szakértők mai közleménye azt jelenti, hogy

az érintett gazdaságokban betilthatják a tenyésztést.    

Szeptember 15-ig több mint 3 ezer kártérítési igénylés érkezett az országos állategészségügyi hatósághoz, összesen 47 millió 600 ezer lej értékben. Ebből mindössze 167 kérvényt bíráltak el, és 507 ezer 890 lejt fizettek ki a gazdáknak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28094
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.