Illusztráció | Fotó: Pixabay
Disznóság!
Timi
2018. szeptember 11. kedd, 18:18
A sertések likvidálásával keletkezett kárnak legalább a felét kifizetné Brüsszel, de Románia mindmáig nem kérvényezte a támogatást.

Az Európai Bizottsághoz mindmáig nem érkezett hivatalos megkeresés Románia részéről az ország sertéstenyészeteit padlóra küldő afrikai sertéspestis miatt, annak ellenére, hogy az EU a kártérítésre kifizetett összegek 50-75 százalékát állná – erősítették meg cursdeguvernare.ro portálnak Brüsszelből. Az elmúlt három évben Románia egyedül azt az 1,2 millió eurót kapta kézhez, melyet az Európai Bizottság kifejezetten a sertéspestis megelőzésére szánt különleges költségvetésből utalt át.

A portál által megkérdezett brüsszeli sajtószóvivő elmondta, ha Románia pénzt igényelne a sertéspestis megfékezésére, nagyon pontosan meg kellene határoznia, mire is költi a pénzt. Brüsszel a tenyésztőket ért kár mintegy 50-75 százalékát fizetné ki. Ehhez azonban – értelemszerűen – kérvényezni kell a támogatást. Ugyanakkor a már felvett 1,2 millió euró pontos elszámolását sem lehetne elkerülni.

A legutóbbi összesítések szerint eddig mintegy 160 ezer fertőzött sertést pusztítottak el,

az ország 11 megyéjében, összesen 190 településen, és 826 fertőző gócot azonosítottak. A legutóbbit éppen ma a Galați megyei Tudor Vladimirescu településen. A múlt héten a településen kívül 15 fertőzött sertést öltek meg, de a kórokozó jelenlétét ismét kimutatták egy gazdaságnál.

A szakértők szerint az érintett gazdaságok tíz kilométeres körzetében minden sertést meg kell semmisíteni kizárva annak a lehetőségét, hogy a kór ismét megjelenjen, és szigorúan betartva a biztonsági követelményeket. Egyes sajtóértelmezések szerint a szakértők mai közleménye azt jelenti, hogy

az érintett gazdaságokban betilthatják a tenyésztést.    

Szeptember 15-ig több mint 3 ezer kártérítési igénylés érkezett az országos állategészségügyi hatósághoz, összesen 47 millió 600 ezer lej értékben. Ebből mindössze 167 kérvényt bíráltak el, és 507 ezer 890 lejt fizettek ki a gazdáknak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28094
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.