Illusztráció | Fotó: Pixabay
Disznóság!
Timi
2018. szeptember 11. kedd, 18:18
A sertések likvidálásával keletkezett kárnak legalább a felét kifizetné Brüsszel, de Románia mindmáig nem kérvényezte a támogatást.

Az Európai Bizottsághoz mindmáig nem érkezett hivatalos megkeresés Románia részéről az ország sertéstenyészeteit padlóra küldő afrikai sertéspestis miatt, annak ellenére, hogy az EU a kártérítésre kifizetett összegek 50-75 százalékát állná – erősítették meg cursdeguvernare.ro portálnak Brüsszelből. Az elmúlt három évben Románia egyedül azt az 1,2 millió eurót kapta kézhez, melyet az Európai Bizottság kifejezetten a sertéspestis megelőzésére szánt különleges költségvetésből utalt át.

A portál által megkérdezett brüsszeli sajtószóvivő elmondta, ha Románia pénzt igényelne a sertéspestis megfékezésére, nagyon pontosan meg kellene határoznia, mire is költi a pénzt. Brüsszel a tenyésztőket ért kár mintegy 50-75 százalékát fizetné ki. Ehhez azonban – értelemszerűen – kérvényezni kell a támogatást. Ugyanakkor a már felvett 1,2 millió euró pontos elszámolását sem lehetne elkerülni.

A legutóbbi összesítések szerint eddig mintegy 160 ezer fertőzött sertést pusztítottak el,

az ország 11 megyéjében, összesen 190 településen, és 826 fertőző gócot azonosítottak. A legutóbbit éppen ma a Galați megyei Tudor Vladimirescu településen. A múlt héten a településen kívül 15 fertőzött sertést öltek meg, de a kórokozó jelenlétét ismét kimutatták egy gazdaságnál.

A szakértők szerint az érintett gazdaságok tíz kilométeres körzetében minden sertést meg kell semmisíteni kizárva annak a lehetőségét, hogy a kór ismét megjelenjen, és szigorúan betartva a biztonsági követelményeket. Egyes sajtóértelmezések szerint a szakértők mai közleménye azt jelenti, hogy

az érintett gazdaságokban betilthatják a tenyésztést.    

Szeptember 15-ig több mint 3 ezer kártérítési igénylés érkezett az országos állategészségügyi hatósághoz, összesen 47 millió 600 ezer lej értékben. Ebből mindössze 167 kérvényt bíráltak el, és 507 ezer 890 lejt fizettek ki a gazdáknak.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28094
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.