fülbevaló
gycsaba
2018. szeptember 11. kedd, 13:39
Nem szeretünk fizetni a zenei élményért, de előszeretettel fogyasztjuk.

Reprezentatív lakossági felmérést készített a kolozsvári IRES közvélemény-kutató a romániai zenefogyasztási szokásokról, melyből többek közt kiderül, a román népzene továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, a manele magabiztosan csúszik lefele, a rádiótól továbbra sem tudunk leszakadni, az ország legtöbbet hallgatott előadóját pedig úgy hívják, hogy Andra.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a zene mennyire fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban, de a számok magukért beszélnek. A felmérésből többek közt kiderül, a lakosság 73 százaléka naponta – átlagban 3-4 órát – fogyaszt zenét, legtöbben pihenés céljából, bulikon vagy munka közben. A megkérdezettek alig 28 százaléka válaszolta azt, hogy amikor zenét hallgat, kizárólag az élményre koncentrál.

A legtöbben rádiót hallgatnak (34%), de az idősebb korosztály a televíziónak köszönheti a zenei élményeit (22%), egyre népszerűbbek az internetes zenei megosztó portálok is (21), a klasszikus adathordozók (CD, kazetta, lemez) jelentősége viszont visszaszorulóban van (6%). Érdekes adat még, hogy a megkérdezettek alig 3 százaléka válaszolta azt, hogy internetről letöltött muzsikát fogyaszt. Beszédes az is, hogy az alanyok 70 százaléka azt nyilatkozta, nem szeret fizetni a zenéért.

Ami viszont meglepő, hogy a zenei műfajok közül a népzene a legnépszerűbb Romániában, megelőzve a román és a külföldi popzenét (ebben a sorrendben), de megnyugtató, hogy ezen a listán a manele csupán a 9. helyet foglalja el a klasszikus rock mögött.

Az ország legkedveltebb előadója a pop- és R&B-vonalon mozgó, aranyosgyéresi születésű Andra, akit már tévés műsorvezetőként is jegyeznek. A 32 éves énekesnő az ország legnépszerűbb népdalénekesnőjét, Irina Loghint és kollégáját, Petrică Mâțu Stoian-t előzi meg.

A top 10-ben még a Holograf, Smiley, a kolozsvári Untold Fesztivál legnépszerűbb lemezlovasa, a holland Armin van Buuren, az ABBA, Florin Salam, a Modern Talking és Inna kapott helyet.

Az IRES-felmérés szerint a megkérdezettek 73 százaléka évek óta ugyanazokat a dalokat hallgatja ugyanazoktól az előadóktól, nem hajlandó új zenék után kutakodni. A felmérés azt mutatja még, hogy a válaszadók alig 10 százaléka tud valamilyen hangszeren játszani. Romániában a gitár a legnépszerűbb hangszer, megelőzve a zongorát és a mulatók elkerülhetetlen kellékét, a harmonikát. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28089
Adományokat gyűjtenek a Szapáry-fürdő sürgősségi munkálataira.
Azt még nem tudni, hogy pontosan hány lakást fog megvásárolni az önkormányzat a hátrányos helyzetűek számára, de az már most biztos, hogy sokba fog kerülni.
Megszavazta a büntető törvénykezésnek azokat a módosításait is, amelyek a PSD elnökének kedvezhetnek.
Az EP-kampány tiszteletére akkora botrányt kavart a DNA a kormánykoalíciónak, hogy csak kapkodjuk a fejünket.
Ugyanis, ha léteztek olyan politikai döntéshozók, akik döntést hoztak egy diverzióról, akkor olyan szereplőknek is létezniük kellett, akik azt végrehajtották.
Megelevenedik az egykori lakók élete a Czárán Gyula által felfedezett Mézgedi-cseppkőbarlangban és a Nagy Magyar-barlangban.
Magyar nyelvű könyv, na az nem. Viszont minden egyéb, igen.
Lezárult az online jelentkezés Ferenc pápa székelyföldi szentmiséjére.
A rendőrakadémia is érintett az ügyben.
Sehol a világon nincs olyan húsvéti népszokás, mint a Brassó megyei Apácán. A kakaslövés a tatárjárásig nyúlik vissza és éppen olyan szerves tartozéka az ünnepnek, mint a piros tojás vagy a locsolás.
Rengeteg újdonsággal, többek között egy 45 méteres Seismosaurus-szal várja látogatóit a még nagyobbra nőtt barcarozsnyói dinópark.
Sőt, egy év után is csak a sajtót és az ügyészeket kezdte el foglalkoztatni a téma.
A látványterv szerint enyhén szólva tájidegenre sikeredett a szerkezet.
Egyébként, függetlenül attól, hogy beleszólnak-e végül Kelemen Hunorék a parlamenti kecseszkecskenbe, vagy sem, kemény meccs lesz ez a kormányátalakítósdi.