fülbevaló
gycsaba
2018. szeptember 11. kedd, 13:39
Nem szeretünk fizetni a zenei élményért, de előszeretettel fogyasztjuk.

Reprezentatív lakossági felmérést készített a kolozsvári IRES közvélemény-kutató a romániai zenefogyasztási szokásokról, melyből többek közt kiderül, a román népzene továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, a manele magabiztosan csúszik lefele, a rádiótól továbbra sem tudunk leszakadni, az ország legtöbbet hallgatott előadóját pedig úgy hívják, hogy Andra.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a zene mennyire fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban, de a számok magukért beszélnek. A felmérésből többek közt kiderül, a lakosság 73 százaléka naponta – átlagban 3-4 órát – fogyaszt zenét, legtöbben pihenés céljából, bulikon vagy munka közben. A megkérdezettek alig 28 százaléka válaszolta azt, hogy amikor zenét hallgat, kizárólag az élményre koncentrál.

A legtöbben rádiót hallgatnak (34%), de az idősebb korosztály a televíziónak köszönheti a zenei élményeit (22%), egyre népszerűbbek az internetes zenei megosztó portálok is (21), a klasszikus adathordozók (CD, kazetta, lemez) jelentősége viszont visszaszorulóban van (6%). Érdekes adat még, hogy a megkérdezettek alig 3 százaléka válaszolta azt, hogy internetről letöltött muzsikát fogyaszt. Beszédes az is, hogy az alanyok 70 százaléka azt nyilatkozta, nem szeret fizetni a zenéért.

Ami viszont meglepő, hogy a zenei műfajok közül a népzene a legnépszerűbb Romániában, megelőzve a román és a külföldi popzenét (ebben a sorrendben), de megnyugtató, hogy ezen a listán a manele csupán a 9. helyet foglalja el a klasszikus rock mögött.

Az ország legkedveltebb előadója a pop- és R&B-vonalon mozgó, aranyosgyéresi születésű Andra, akit már tévés műsorvezetőként is jegyeznek. A 32 éves énekesnő az ország legnépszerűbb népdalénekesnőjét, Irina Loghint és kollégáját, Petrică Mâțu Stoian-t előzi meg.

A top 10-ben még a Holograf, Smiley, a kolozsvári Untold Fesztivál legnépszerűbb lemezlovasa, a holland Armin van Buuren, az ABBA, Florin Salam, a Modern Talking és Inna kapott helyet.

Az IRES-felmérés szerint a megkérdezettek 73 százaléka évek óta ugyanazokat a dalokat hallgatja ugyanazoktól az előadóktól, nem hajlandó új zenék után kutakodni. A felmérés azt mutatja még, hogy a válaszadók alig 10 százaléka tud valamilyen hangszeren játszani. Romániában a gitár a legnépszerűbb hangszer, megelőzve a zongorát és a mulatók elkerülhetetlen kellékét, a harmonikát. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28089
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.