fülbevaló
gycsaba
2018. szeptember 11. kedd, 13:39
Nem szeretünk fizetni a zenei élményért, de előszeretettel fogyasztjuk.

Reprezentatív lakossági felmérést készített a kolozsvári IRES közvélemény-kutató a romániai zenefogyasztási szokásokról, melyből többek közt kiderül, a román népzene továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, a manele magabiztosan csúszik lefele, a rádiótól továbbra sem tudunk leszakadni, az ország legtöbbet hallgatott előadóját pedig úgy hívják, hogy Andra.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a zene mennyire fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban, de a számok magukért beszélnek. A felmérésből többek közt kiderül, a lakosság 73 százaléka naponta – átlagban 3-4 órát – fogyaszt zenét, legtöbben pihenés céljából, bulikon vagy munka közben. A megkérdezettek alig 28 százaléka válaszolta azt, hogy amikor zenét hallgat, kizárólag az élményre koncentrál.

A legtöbben rádiót hallgatnak (34%), de az idősebb korosztály a televíziónak köszönheti a zenei élményeit (22%), egyre népszerűbbek az internetes zenei megosztó portálok is (21), a klasszikus adathordozók (CD, kazetta, lemez) jelentősége viszont visszaszorulóban van (6%). Érdekes adat még, hogy a megkérdezettek alig 3 százaléka válaszolta azt, hogy internetről letöltött muzsikát fogyaszt. Beszédes az is, hogy az alanyok 70 százaléka azt nyilatkozta, nem szeret fizetni a zenéért.

Ami viszont meglepő, hogy a zenei műfajok közül a népzene a legnépszerűbb Romániában, megelőzve a román és a külföldi popzenét (ebben a sorrendben), de megnyugtató, hogy ezen a listán a manele csupán a 9. helyet foglalja el a klasszikus rock mögött.

Az ország legkedveltebb előadója a pop- és R&B-vonalon mozgó, aranyosgyéresi születésű Andra, akit már tévés műsorvezetőként is jegyeznek. A 32 éves énekesnő az ország legnépszerűbb népdalénekesnőjét, Irina Loghint és kollégáját, Petrică Mâțu Stoian-t előzi meg.

A top 10-ben még a Holograf, Smiley, a kolozsvári Untold Fesztivál legnépszerűbb lemezlovasa, a holland Armin van Buuren, az ABBA, Florin Salam, a Modern Talking és Inna kapott helyet.

Az IRES-felmérés szerint a megkérdezettek 73 százaléka évek óta ugyanazokat a dalokat hallgatja ugyanazoktól az előadóktól, nem hajlandó új zenék után kutakodni. A felmérés azt mutatja még, hogy a válaszadók alig 10 százaléka tud valamilyen hangszeren játszani. Romániában a gitár a legnépszerűbb hangszer, megelőzve a zongorát és a mulatók elkerülhetetlen kellékét, a harmonikát. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28089
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.