fülbevaló
gycsaba
2018. szeptember 11. kedd, 13:39
Nem szeretünk fizetni a zenei élményért, de előszeretettel fogyasztjuk.

Reprezentatív lakossági felmérést készített a kolozsvári IRES közvélemény-kutató a romániai zenefogyasztási szokásokról, melyből többek közt kiderül, a román népzene továbbra is töretlen népszerűségnek örvend, a manele magabiztosan csúszik lefele, a rádiótól továbbra sem tudunk leszakadni, az ország legtöbbet hallgatott előadóját pedig úgy hívják, hogy Andra.

Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy a zene mennyire fontos szerepet tölt be a mindennapjainkban, de a számok magukért beszélnek. A felmérésből többek közt kiderül, a lakosság 73 százaléka naponta – átlagban 3-4 órát – fogyaszt zenét, legtöbben pihenés céljából, bulikon vagy munka közben. A megkérdezettek alig 28 százaléka válaszolta azt, hogy amikor zenét hallgat, kizárólag az élményre koncentrál.

A legtöbben rádiót hallgatnak (34%), de az idősebb korosztály a televíziónak köszönheti a zenei élményeit (22%), egyre népszerűbbek az internetes zenei megosztó portálok is (21), a klasszikus adathordozók (CD, kazetta, lemez) jelentősége viszont visszaszorulóban van (6%). Érdekes adat még, hogy a megkérdezettek alig 3 százaléka válaszolta azt, hogy internetről letöltött muzsikát fogyaszt. Beszédes az is, hogy az alanyok 70 százaléka azt nyilatkozta, nem szeret fizetni a zenéért.

Ami viszont meglepő, hogy a zenei műfajok közül a népzene a legnépszerűbb Romániában, megelőzve a román és a külföldi popzenét (ebben a sorrendben), de megnyugtató, hogy ezen a listán a manele csupán a 9. helyet foglalja el a klasszikus rock mögött.

Az ország legkedveltebb előadója a pop- és R&B-vonalon mozgó, aranyosgyéresi születésű Andra, akit már tévés műsorvezetőként is jegyeznek. A 32 éves énekesnő az ország legnépszerűbb népdalénekesnőjét, Irina Loghint és kollégáját, Petrică Mâțu Stoian-t előzi meg.

A top 10-ben még a Holograf, Smiley, a kolozsvári Untold Fesztivál legnépszerűbb lemezlovasa, a holland Armin van Buuren, az ABBA, Florin Salam, a Modern Talking és Inna kapott helyet.

Az IRES-felmérés szerint a megkérdezettek 73 százaléka évek óta ugyanazokat a dalokat hallgatja ugyanazoktól az előadóktól, nem hajlandó új zenék után kutakodni. A felmérés azt mutatja még, hogy a válaszadók alig 10 százaléka tud valamilyen hangszeren játszani. Romániában a gitár a legnépszerűbb hangszer, megelőzve a zongorát és a mulatók elkerülhetetlen kellékét, a harmonikát. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28089
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.
A jogállamiság helyzetéről szól a kemény bírálat.
A 20 éves férfi beismerte és bánja a késelést és a gázolásokat. Jobb most neki a fogdában, a családját már fenyegetik.
És ha már uszítanak, nem aprózzák el: 1848. március 15-ét a románok lemészárlásának kezdő dátumaként említik a derék patrióták.
A háromszéki politikusok most ezzel próbálkoznak.
Iohannis ország-világ előtt bejelenti, hogy nem vagyunk felkészülve az EU-elnökségre, mire Dragnea újrajátssza A megtalált bőrönd című bohózatot.