Illusztráció | Biró István felvétele
Színház az egész
szabot
2018. szeptember 10. hétfő, 18:19
Világháborús centenárium az Interferenciákon, a fesztivál előtt pedig Tompa-rendezés és közösségi színház újítja a kolozsvári magyar színház műsorát.
Javaslatként kezeli az új évad tervét, melyet a jövő évi költségvetés függvényében valósít majd meg a színház – indította évadismertető sajtótájékoztatóját Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója. 
 
Az anyagi bizonytalanság ellenére a színház igyekszik bepótolni az elmúlt évadból elmaradt terveket, így az első bemutató is az eredetileg márciusra tervezett A velencei kalmár lesz szeptember 28-án a nagyteremben, Tompa Gábor rendezésében.
 

Októberben számos fesztiválmeghívásnak tesz eleget a társulat:

  • az Adrian Sitaru által rendezett Illegitim előadás Szatmárnémetiben a Tranzit Fesztiválon, majd Bukarestben, a Nottara Színház által szervezett Fest(in) pe Bulevard Nemzetközi Színházi Fesztiválon vendégszerepel;
  • az Angyalok Amerikában című kétestés előadás pedig az Országos Színházi Fesztiválra kapott meghívást.
 

Közösségi színházi módszerekkel, 

fiatalokkal készített fókuszcsoportos interjúkra alapozva készül a színház második bemutatója, melyre november elején kerül sor. A Sipos Krisztina által vezetett projekt munkacíme Under Construction, központi témája a felnőtté válás. 
 

Interferenciák 16 meghívott előadással

November 22-30. közt hatodik alkalommal szervezi meg a színház az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivált. Az idén kilenc naposra tervezett találkozóra 16 megívott előadás érkezik Oroszországtól Litvániáig, Portugáliától Izraelig, olyan rendezők alkotásai, mint Anna Badora, Stathis Livathinos, Horváth Csaba, Milo Rau, Luk Perceval, Urbán András, Toni Servillo, Eimuntas Nekrosius, Ilan Ronen, Nuno Cardoso vagy Klim Kozinsky. 
 
A fesztivál témája az első világháború százéves évfordulójának apropóján a Háborúk.
 

A Fiatal rendezők

pályázat nyertes produkcióját, Leta Popescu In(vizibil) című stúdióelőadását az évad második felében mutatják majd be, utána pedig a pályázat másik két nyertes projektje, a Ioana Păun által javasolt Zsoldos, valamint az Andrei Măjeri rendezésében készülő Las Meninhas is bemutatásra kerül.
 
Márciusban mutatja be a társulat Botond Nagy rendezésében Henrik Ibsen klasszikusát, a Nórát. Az évad végén mutatják be Frank Wedekind Lulu című drámáját Eszenyi Enikő rendezésében, illetve elkezdődnek Brecht Kurázsi mamájának próbái is. Az előadást Armin Petras, a berlini Maxim Gorkij Színház és a stuttgarti Schauspiel volt igazgatója rendezi a Drezdai Állami Színházzal koprodukcióban. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/28078
Daea és Teodorovici nagyot ment az európai parlamenti meghallgatáson. Hogy mást ne mondjunk.
Logikai bukfencével már nemcsak egy ország, hanem egész Európa előtt hozza magát kínos helyzetbe.
Sőt, Magyarországról is érkeznek telepes tapsifülesek Kovászna megyébe, ahol tárt karokkal várják őket.
Persze, ha mindez így van, akkor a helyzet egészen súlyos, de maga aszerző állítja, hogy nem lehet tudni, mi az igaz, mi a hamis.
Ezzel pedig bővülnek a látogatható részek a vajdahunyadi várban.
Ha már Năstase és Iliescu is bőgeti a szirénát, akkor talán tényleg baj van a román politika fősodrában.
Mindenki valakinek a valakije a közszférában, még egy takarítónőt sem lehet alkalmazni anélkül, hogy a párt ne szóljon bele, állítja Mihai Seplecan volt Kolozs megyei tanácselnök.
És akkor már miért ne rövidítenénk le a téli vakációjukat – vetette fel legújabb ötletét Ecaterina Andronescu.
Fogadják szeretettel szerkesztőségünk tagjainak szubjektív írásait hőseikről, helyeikről, érzéseikről, a Magyar Kultúra Napján.
Ezt állítja egy gyulafehérvári fejlesztési szakember.
Ha Ferenc pápát meghallgatni megy Csíksomlyóra, olyan mintha a pünkösdi búcsún venne részt.
Annyira, hogy utcára vonuljanak a nagy korrupcióért elítéltek utolsó utáni szalmaszála ellen.
Mi lesz itt, ha a PSD összeesküvés-elméleteinek egyik legfontosabb szereplője megszerzi az Európai Ügyészség vezetését?