A Szabadság mozi kisterme. Fotó: Ebihoreanul.ro
Kész a forgatókönyv
papmeli
2018. szeptember 5. szerda, 19:33
Nagyváradon évek óta nincs ahol művészfilmet nézni. Most az erdélyi filmfesztivál vezetősége is tenne erről.

Közös projekt révén élesztené újra Nagyvárad egykori filmszínházát, a Szabadság (Libertatea) mozit a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) és a város vezetése. A szerdán tartott közös sajtótájékoztatón Tudor Giurgiu rendező, a TIFF elnöke is sajnálatosnak nevezte, hogy a városban nincs olyan hely, ahol európai és/vagy művészfilmeket lehetne vetíteni. A belvárosi mozik bezárása óta Váradon multiplexekben van filmvetítés, többnyire az aktuális kasszasikereket lehet megnézni.

A TIFF-esek szerdán a fesztivál hétvégi nagyváradi kiadását haragozták be, mely hat különböző helyszínen zajlik.

Giurgiu szerint ezeket nem volt könnyű megtalálni, ez jelentette a legnagyobb kihívást számukra, vallotta be, ugyanis nincsenek mozik a városban. Holott szerinte a város nagy filmes hagyományokkal rendelkezik, 1917-ben például az európai hírű dán színész, Psilander Valdemar is ellátogatott ide.

Giurgiu azt szeretné, hogy kolozsvári mintára – ahol a TIFF-esek rávették az önkormányzatot a régi mozik felújítására, működtetésére – Nagyváradon is felélesztenék a mozizás hagyományát. A terv első lépése a város legszebb filmszínházának, a Fekete Sas Palotában található Szabadság mozinak a felújítása és beüzemelése lenne. Ezt egyébként már régóta tervezi az önkormányzat, csak egyelőre nem találta meg a szükséges anyagi forrásokat.

A terv szerint a váradi szecesszió gyöngyszemének tartott palota kistermét multifunkcionális teremként hasznosítanák, és az itt szervezett kisebb rendezvények bevételéből tartanák fel a mozit, ugyanis a fő tevékenység továbbra is a filmvetítés lenne.

A TIFF-esek hosszú távban gondolkodnak: azt szeretnék, ha a mozi nemcsak megnyílna, hanem fenn is maradna,

ehhez ajánlották fel a segítségüket az önkormányzatnak. Ez januárban hagyta jóvá a kommunizmusban még Nagyvárad (Oradea), a rendszerváltás után Szabadság (Libertatea) néven futó mozi felújításának műszaki-gazdasági mutatóit. A beruházást mintegy 5 millió euróra becsülik, eredeti állapotukba állítanák vissza a szecessziós belső tereket, melyekben az elmúlt évtizedekben végrehajtott részfelújítások során nem kevés kárt tettek a hozzá nem értő kezek.

A főtéri filmszínház a 2000-es évek elején zárt be, a nagytermet ezután egy ideig játékteremként használták, falait olajfestékkel festették le. A kisteremben 2010-ben nyílt ismét mozi, a kolozsvári Chicago Tour cég és a helyi Metrion Egyesület működtette az európai filmtermésre fókuszálva, de nem bizonyult hosszú életűnek. A nagyterem 400, a kicsi mintegy 150 nézőt képes befogadni.

A TIFF a hétvégén, szeptember 7-9-én tartja a kolozsvári fesztiválnál kisebb léptékű, de a TIFF-karaván más állomásaihoz képest nagyszabású váradi kiadását. A három nap alatt olyan helyszíneken zajlanak párhuzamosan filmvetítések, mint a Szent László tér, a vár, a neológ zsinagóga, a színház, a Partiumi Keresztény Egyetem és a Lokál nevű kocsma. A hazai filmtermés legújabb díjnyertes alkotásait láthatja a közönség, de számos magyar és európai film is szerepel a programban. A kínálatról bővebben ITT írtunk.
 

comments powered by Disqus
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.