Fotó: elmonomudo.com
Independència?
pazs
2018. szeptember 3. hétfő, 16:12
Újabb függetlenségi megmozdulások jöhetnek. A spanyol kormányfő engedélyezné a népszavazást – de csak az autonómiáról.

A jelek szerint a forró nyár után Katalóniában már csak az ősz lesz forróbb. Lassan egy éve múlt annak, hogy – tavaly október 1-jén – zavargásokba és rendőri erőszakba torkollt a spanyol kormány tiltása ellenére megtartott függetlenségi népszavazás – a katalán függetlenségpártiak pedig arra készülnek, hogy megemlékezzenek a szerencsétlen évfordulóról.

A katalán vezetés „forró őszt” ígért, de hogy ez pontosan mit is jelent, arra Quim Torra katalán elnök kedd esti beszédéből várható majd válasz, amelyet a barcelonai nemzeti színházban tart – írja az MTI.

A helyi sajtó szerint

nem kizárt, hogy a katalán elnök ultimátumot készül adni a spanyol kormánynak:

vagy beleegyeznek egy függetlenségi referendum megrendezésébe, vagy a helyi kormány folytatja az engedetlenséget az állammal szemben és az egyoldalú elszakadás előkészítését.

A következő időszakban ismét intenzív függetlenségi megmozdulásokra lehet számítani – erre utal, hogy Quim Torra az El Punt Avui katalán napilapnak nyilatkozva azt kérte: szeptember 11-én, a katalán nemzeti ünnepen (Diada) legyen „masszív” részvétel, az emberek térjenek vissza az utcára, hogy erőt adjanak a katalán köztársaságnak.

Mindeközben a spanyol kormány sem tétlenkedik: Pedro Sánchez miniszterelnök októberben találkozik a katalán elnökkel Barcelonában, ahol a spanyol kabinet kihelyezett kormányülésre is készül a következő hónapokban.

A spanyol kormányfő szerint egyébként

népszavazást kellene tartani Katalóniában

a helyi autonómia alapokmányáról (Estatut). A szocialista politikus a Cadena SER rádiónak adott interjújában kifejtette: Spanyolország autonóm közösségei közül Katalónia az egyetlen, ahol a jelenleg érvényben lévő helyi alapokmányt nem erősítették meg népszavazáson.

Ennek oka, hogy a 2006-ban elfogadott dokumentum bizonyos részeit – például azt, amely kimondta, hogy a katalán külön nemzet Spanyolországban – a spanyol alkotmánybíróság 2010-ben megsemmisítette.

Pedro Sánchez szerint az „anomáliának” népszavazás vethetne véget, azt azonban határozottan leszögezte, hogy az

nem szólhat a függetlenségről, kizárólag az autonómia megerősítéséről.

„Nem a függetlenség forog kockán, hanem az együttélés” – értékelte a politikus az autonóm közösségben kialakult helyzetet, hangsúlyozva, hogy a függetlenséget támogató katalán kormánynak Katalónia „másik felével” kell párbeszédet indítania, „Katalóniának Katalóniával kell beszélnie”.

Az interjúban beszélt arról is, hogy kormánya szükség esetén kész kezdeményezni az alkotmány 155-ös cikkének újbóli alkalmazását (átvenni az irányítás Katalónia felett), azonban ez jelenleg nincs napirenden.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27998
Ha Románia első kisebbségi államelnöke ilyen csigasebességgel dönti el, mi legyen, mi ne legyen, a végítélet is lejár, mire végre határozottan kimond valamit.
Pert veszített a MOGYE, elő kell kaparnia a mindeddig rejtegetett dokumentumokat.
Igen szoros versenyben a folytonosság legyőzte a változást.
Mert az erre használható pénzt a kormány a helyi klientúra zsebébe tömi, ugyanis négyévenként ők működtetik a szavazógépet.
Nem elég, hogy Magyarország folyton ki akarja szakítani Erdélyt a mioritikus haza testéből, a Fekete-tenger felől egyre közeleg a nagy orosz mackó.
Még megérjük, hogy a mioritikus haza lesz a Hadúr Jani a kerületben.
Nem időutazáson vett részt Kolozsvár polgármestere, „csak” az Európai Bizottság start-up konferenciáján, melyet Kolozsváron szerveztek.
Ok, csak vicceltünk, egyből kitalálja.
Az állam sajnálta a pénzt az oktatására, Strasbourg most erkölcsi kártérítés kifizetésére kötelezi.
Már megint hülyének néznek bennünket, pedig az ilyesmit nagyon könnyen kiszúrja az, aki egy keveset is konyít a képszerkesztéshez.
Öt győztes meccs után leváltották Alin Minteuan edzőt, mert a tavalyi bajnoki címet behúzó Dan Petrescu visszatért Kínából.
Nagyon szeretné, ha Románia bekebelezné Moldovát.
A Nussbaum családból egyedül László élte túl Auschwitzot. Az ő megrázó történetét vitte filmre Csibi László dokumentumfilm-rendező.