Kép: Realitatea.net
Csapaterő
béel
2018. augusztus 16. csütörtök, 11:27
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.

Majdnem egy héttel azt követően, hogy a csendőrség – arra hivatkozva, hogy erőszakos huligánok támadtak rájuk –  könnygázzal és vízágyúkkal kiszorította a román diaszpóra által a bukaresti kormánypalota előtti Győzelem térre meghirdetett pénteki kormányellenes tüntetés résztvevőit a térről, végre megtörtént az első bocsánatkérés.

Aki előállt vele, nem más, mint az akció egyik legfontosabb főszereplője, Laurențiu Cazan őrnagy, a kormánypalota elé kivezényelt csendőrök parancsnoka. Azért hozzátette azt is: a téren több száz erőszakos személy tartózkodott, azonban a tüntetők ezúttal nem határolódtak el tőlük egyértelműen.

„Vállalom a felelősséget mindenért, ami a téren történt (…) Bocsánatot kérek mindenkitől, aki ártatlanul szenvedett a bevetésünk során”

mondta Cazan a bukaresti közszolgálati televízióban csütörtökön. Mint elmondta, az erőszakos személyek nem csoportosan, hanem egyenként érkeztek a térre, majd előre megbeszélt helyszíneken találkoztak. Ezt követően a tüntetők között, mélységben alkottak csoportokat.

Arra a kérdésre, miért nem emelték ki már az elején, délután négy órakor az agresszív személyeket, úgy válaszolt: többségükben olyan személyekről van szó, akik részt vettek a Győzelem téri eseményeken”. Hozzátette: nem akarták tovább gerjeszteni a feszültséget, bár számára valóban „kényelmesebb” lett volna, ha már fél ötkor „helyreállíthatta volna a rendet”.

Azt azért hozzátette, hogy az akció során végül 20 erőszakos személyt emeltek ki a tömegből.

Állítása szerint

a roham idején egy, a közelben parkoló autóban Molotov-koktélokat találtak.

Mint ismert, a csendőrök megállítottak egy taxit, amelyben izraeli turisták utaztak, kirángatták, majd megverték őket.

Ezt Cazan azzal magyarázta, hogy azon a helyszínen különösen hevesen tombolt az összecsapás a huligánok és a csendőrök között, a rendbontók pedig taxikkal menekültek el a helyszínről – ezért ellenőrizték kiemelten a taxikat.

Azt is kijelentette, hogy egy katonai ügyész is a helyszínen is tartózkodott, és ő maga is beszélt vele.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27806
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.