A kép forrása az Industria Carnii Facebook-oldala
Disznóság
szabot
2018. augusztus 16. csütörtök, 15:16
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Miért nem nyitják meg az Európai Unió válságtartalékát a sertéspestis miatt állataikat elveszítő romániai gazdák számára? – kérdezte két napja az egyik román EP-képviselő, Laurenţiu Rebega az Unió agrárbiztosát. 
 
Phil Hogan válaszából pedig nemcsak az derül ki, hogy a válságalaphoz nyúlás a legeslegutolsó eszköz a járványok kezelésében, hanem az is, hogy
  • Románia nem tett meg mindent a járvány ellenőrzés alatt tartásáért, nem használta a közös, uniós szabályozásban elérhető eszközöket;
  • az ország reakciója a járványra nincs összhangban az EU-nak kifejezetten az afrikai sertéspestis megfékezésére kidolgozott stratégiájával;
  • az EU 2015 óta finanszírozza Romániának a sertéspestis felszámolására irányuló intézkedéseit többéves állatorvosi programok támogatásával, amit sürgősségi finanszírozással is kiegészít;
  • a romániai gazdák forduljanak a román állam segélyalapjához, mert van olyan;
  • bár most a sertéspestis-járvány megfékezése a legfontosabb, a román hatóságok igazán gondolhatnának az élelmiszerbiztonságot a sertéstelepeken hosszú távon is fenntartó intézkedésekre, mert ezekre szintén van (uniós) forrás a vidékfejlesztési programban.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27810
Kolozsváron ma délelőtt a törvényszék épülete elé sorakoztak fel az ügyészek, délután más városokban is követik példájukat. Egy hétig nem hoznak ítéleteket, csak sürgős esetekben.
A régiósítás veszélyes. Erdély veszélyes. Transilvania nem veszélyes. Amúgy jé, Romániában élnek emberek Bukaresten kívül is. Micsoda felfedezés!
Meg kell adni: ha az érdek úgy kívánja, a mioritikus államvezetés remekül teljesít. Persze, nem az ország érdeke. A büntetőügyeseké.
Ahogy a hóstátiak kertészkedtek, nem kertészkedik úgy senki. Sajnálhatják is a kolozsváriak a város egykori kertjeit, ha meglennének, frissebb és finomabb biozöldség kerülhetne az asztalukra. Ritka fotókkal mutatjuk be a Hóstát letűnt világát.
Az irodalmi tehetséggondozás kolozsvári fóruma, a Bretter-kör felvette annak az embernek a nevét, akinek az elmúlt évtizedekben talán a leginkább köze volt hozzá: a Bréda Ferencét.
Hiába kötelezi törvény a sztrádaépítésre, nagyon úgy tűnik, a kormány magasról tojik az egészre.
Gaal György helytörténész egy kötettel adózik De Gerando Antonina, a kolozsvári leányintézet alapítója emlékének.
Szögezzük le: a szándék dicséretes! Mindentől függetlenül. De azért vicces, na.
Számolja valaki, hogy a hanyadik álorvos bukott le?
A Musai-Muszáj nyílt levélben üzente meg Kolozsvár polgármesterének, hogy a jónapotnak őszintének kell lennie.
Úgy tűnik az államfő vissza fogja dobni az eleve későn összerakott 2019-es büdzsé tervezetét, amit a hivatala amatőr fércmunkának nevezett.
A szerző szerint Erdély issza meg a bukaresti politikai kavarások levét. Amelyhez az erdélyi magyarok fő érdekképviselője, az RMDSZ is rendesen hozzájárul.
De egy álláskereső portálnak az alkalmazottak 44 százaléka bevallotta.
Úgy tűnik. Igaz, nem magyar, hanem román zászló alatt. De sízni így is jól lehet majd, ha minden megvalósul.