Kép: HotNews.ro
Tüntető magatartás
béel
2018. augusztus 13. hétfő, 07:55
Mintegy tízezren vonultak utcára a Viorica Dăncilă vezette kabinet távozását követelve.

A péntekihez hasonló erőszakos cselekmények nem történtek, rendőri intézkedésre azonban sor került vasárnap este Bukarestben, ahol ismét ezrek gyűltek össze a kormánypalota előtt a  Viorica Dăncilă vezette kormány leváltását követelve. A demonstrálók emellett a büntetett előéletűek, elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata párt- és házelnök eltávolítását szeretnék a hatalomból.

A vasárnap esti demonstráción nem lehetett már olyan erőszakos jeleneteket látni, mint a tüntetéssorozat első napján, pénteken, amikor a diaszpóra által kezdeményezett, mintegy 60-80 ezresre becsült kormányellenes megmozdulásnak – a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva – erőszakos tömegoszlatással vetett véget a csendőrség.

A csendőrség eközben folytatta a péntek esti rendbontások felelősei utáni hajtóvadászatot, és saját közlése szerint vasárnap este is sikerrel járt:

azonosított és kiemelt egy személyt a tömegből, akit azzal gyanúsítanak, hogy részt vett az augusztus 10-ei erőszakos cselekményekben.

A férfit ellenőrzésre bekísérték a rendőrségre – jelentette be a csendőrség.

A tüntetők egyébként nem maradtak egy helyben: egy csoportjuk elindult a parlament felé, azonban egy órával később már vissza is tértek a kormánypalotához. A vonulók miatt a környező utcákban leállt a forgalom.

A korrupcióellenes jelszavakkal másfél éve kezdődött ellenzéki tüntetéseket szervező Facebook-csoportok azt hangoztatják: addig fognak tüntetni, amíg el nem érik a Dăncilă-kormány lemondását, amely szerintük azáltal és méltatlanná vált egy európai uniós ország vezetésére, hogy karhatalmi erőszakkal próbálta elhallgatatni bírálóit.

Vasárnap este az ország más nagyvárosaiban is folytatódtak a kormányellenes tüntetések.

Közben a pénteki csendőri fellépés

19, magát vétlennek mondó áldozata bűnvádi feljelentést tett a katonai ügyészségen a sérüléseit okozó csendőrök ellen.

Ugyancsak vasárnap a bukaresti első kerületi bíróság elrendelte annak a két fiatalembernek az előzetes letartóztatását, akik a gyanú szerint részt vettek két földre került csendőr ütlegelésében.

A pénteki összetűzések nyomán kórházba szállított 70 ember közül vasárnap még heten voltak kórházban, közöttük három csendőr. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27756
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.