Fotó: a zabolai Mikes-birtok Facebook-oldala
Úri mozi
papmeli
2018. augusztus 13. hétfő, 20:00
Egyre izgalmasabb helyeken forognak a TIFF-en bemutatott filmek.

A bonchidai Bánffy-kastély után, mely immár évek óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kiemelt helyszíne, újabb nemesi lakokba „költözik be” a filmes rendezvény. Idén először a zabolai Mikes-birtok is befogadja a TIFF-karavánt, de a gernyeszegi Teleki-kastély parkja is szabadtéri moziteremmé alakul. Utóbbi hétvégén, az Awake fesztivál idején várja a filmkedvelőket.

Zabolára az ezt megelőző napokban, augusztus 15-16-án érkezik a filmes karaván, a szabadtéri vetítéseket 21.30 órai kezdettel tartják a kastélyparkban, a belépő18 lej, tájékoztatnak a szervezők. A nem mindennapi helyszínen két filmet nézhetnek meg az érdeklődők: első este a román filmek kategóriájában a legjobbnak ítélt Egy lépéssel a szerafák mögött (Un pas în urma serafinilor) forog. Daniel Sandu első nagyjátékfilmje egy ortodox teológushallgató viszontagságait mutatja be.

Második este Antal Nimród A Viszkis című akciófilmjét láthatják a zabolai Mikes-birtokra látogatók, az igaz történeten alapuló produkció a karizmatikus erdélyi származású fiatalemberről szól, aki egymás után fosztja ki a magyarországi bankokat, postákat, utazási irodákat.

Zaboláról a TIFF-karaván egy újabb erdélyi nemesi birtokra, a gernyeszegi Teleki-kastélyba vonul, ahol a hétvégén zajlik az Awake fesztivál. Ennek keretében, a kastélyparkban kialakított szabadtéri moziban ajánlanak pihentető órákat a filmek szerelmeseinek.

Itt olyan filmeket lehet majd megtekinteni, mint az ország vadvilágát bemutató Szelídítetlen Románia (România Neîmblânzită) vagy a bukaresti manélézenészek világába betekintést engedő Soldații. Poveste din Ferentari. A filmes hétvége teljes programja ITT böngészhető.

A TIFF filmes karavánja idén először Nagyváradra is beköltözik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27774
Méghozzá természetesen! És ez nem vicc! És, mint a végén kiderül, nem is vicces.
Szeben nyerte a Román Kupát, pedig Kolozsvár is nagyon akarta.
Mioritikus hazánk derék vezetői afféle téttelen edzésnek tekintik az európai parlamenti választásokat, a közelgő hazai választási háború előtt.
Kifejezetten a piros-fehér-zöld ellen született a bírósági ítélet.
Furcsára sikeredett a pakisztáni vendégmunkások Romániába invitálása. Másegyebet állít a pakisztáni kormány, illetve sajtó, mint a román külügyminisztérium.
Gulyás Gergely sem érti, miért nem lép a légitársaság.
A Kolozsvári Magyar Napokról van szó, hát persze. A kistesó, a Várkert Fesztivál pedig négy évet tölt. Igaz, nem ott, ahol eddig.
Nem tűröm tovább! Utolsó figyelmeztetés! Határozott lépéseket fogok tenni! Ilyen szavak hagyják el az ország vezéreinek ajkait, és máris csoda történik. Vagyis semmi.
Még egy hónapot kell várnia a jogerős döntésre.
Nem tekinthetünk el egy olyan befolyástól, mely egy nyelv reprezentatív szókészletében tükröződik és jó lenne, ha előbb gondolkodnánk és csak azután beszélnénk.
Emilia Şercan természetesen feljelentést tett a rendőrségen.
Beperelték az oktatási minisztériumot a vásárhelyi felekezeti iskola megalakítása miatt.
Oké, de kedves asszonyom, és kedves adakozók, európai szimbólum-siratók, mi a helyzet a hazai omladozó műemlékekkel?