Fotó: a zabolai Mikes-birtok Facebook-oldala
Úri mozi
papmeli
2018. augusztus 13. hétfő, 20:00
Egyre izgalmasabb helyeken forognak a TIFF-en bemutatott filmek.

A bonchidai Bánffy-kastély után, mely immár évek óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) kiemelt helyszíne, újabb nemesi lakokba „költözik be” a filmes rendezvény. Idén először a zabolai Mikes-birtok is befogadja a TIFF-karavánt, de a gernyeszegi Teleki-kastély parkja is szabadtéri moziteremmé alakul. Utóbbi hétvégén, az Awake fesztivál idején várja a filmkedvelőket.

Zabolára az ezt megelőző napokban, augusztus 15-16-án érkezik a filmes karaván, a szabadtéri vetítéseket 21.30 órai kezdettel tartják a kastélyparkban, a belépő18 lej, tájékoztatnak a szervezők. A nem mindennapi helyszínen két filmet nézhetnek meg az érdeklődők: első este a román filmek kategóriájában a legjobbnak ítélt Egy lépéssel a szerafák mögött (Un pas în urma serafinilor) forog. Daniel Sandu első nagyjátékfilmje egy ortodox teológushallgató viszontagságait mutatja be.

Második este Antal Nimród A Viszkis című akciófilmjét láthatják a zabolai Mikes-birtokra látogatók, az igaz történeten alapuló produkció a karizmatikus erdélyi származású fiatalemberről szól, aki egymás után fosztja ki a magyarországi bankokat, postákat, utazási irodákat.

Zaboláról a TIFF-karaván egy újabb erdélyi nemesi birtokra, a gernyeszegi Teleki-kastélyba vonul, ahol a hétvégén zajlik az Awake fesztivál. Ennek keretében, a kastélyparkban kialakított szabadtéri moziban ajánlanak pihentető órákat a filmek szerelmeseinek.

Itt olyan filmeket lehet majd megtekinteni, mint az ország vadvilágát bemutató Szelídítetlen Románia (România Neîmblânzită) vagy a bukaresti manélézenészek világába betekintést engedő Soldații. Poveste din Ferentari. A filmes hétvége teljes programja ITT böngészhető.

A TIFF filmes karavánja idén először Nagyváradra is beköltözik.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27774
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
A hülyeség megpecsételi a közelmúlt egész román történelmét. Traian Ungureanu írása.
Az alkotmánybíróság mai döntése letörte a SRI szarvát.
Úgy tűnik, a Ioan-Aurel Pop mögé felsorakozó erők elindították a frontális és általános támadást Lucian Boia történész ellen.
A PSD-nek köszönhetően legalább hatszor több elítélt szabadulhatott idő előtt, mint ahogy tervezték.
Legalábbis ezzel nyugtatta néhány brit miniszter az üzletembereket. Lehet, hogy mégsem Románia kell majd levezényelje?
Gyűlöletbeszédet tartalmaz a kötelező román tananyag, a Harmadik levél. Legalábbis a Facebook algoritmusai szerint.
Böjte Csaba ferences szerzetes üzent a tanácstalanoknak.
Az EP-képviselőket inkább a román igazságügy helyzete foglalkoztatta, mintsem az, hogy melyek a román elnökség prioritásai.
Csak januárban 310 ezer lej közpénzt bulizik el a kincses város.
Csak a jó ég tudja, mire lenne jó egy álhír-óra a jelenlegi középiskolai tantervben. Hacsak nem további álhírek terjesztésére.
Most először foglalták bele a bányászjárás dossziéjába tételesen, hogy melyik államigazgatási szerveket terheli a felelősség.
Hozta a formáját a botrányhős.
Az ország Bukarest ellen? Nem lenne rossz, ha a régiók végre a sarkukra állnának. Bár a harc még nem igazán kezdődött el. Sabin Gherman írása.